"Începând de astăzi, Centrul de îngrijire a sănătăţii din comuna Bratca şi Spitalul Orăşenesc din Ştei nu mai primesc fonduri de la Ministerul Sănătăţii, deoarece conducerea acestor două unităţi nu a solicitat includerea lor în programul de transformare în centre pentru îngrijirea vârstnicilor", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.

De Centrul de îngrijire din Bratca au fost externaţi, încă de joi, toţi pacienţii aflaţi în regim de internare la secţia de Interne, însă cei internaţi la secţia de Psihiatrie nu pot fi externaţi, din raţiuni medicale şi umanitare. "Unitatea noastră are două secţii, una de Interne, cu 15 paturi, din care până ieri erau ocupate cu pacienţi 11, şi o alta de Psihiatrie, ocupată cu 25 de pacienţi aflaţi în stare extremă de handicap neuro-motor. Pe cei 11 pacienţi de la Interne i-am externat ieri, însă nu putem scoate în stradă 25 de persoane nenorocite, care nu ştiu nici măcar cum se numesc", a spus managerul Centrului de îngrijire a sănătăţii din comuna Bratca, Liviu Lele.

Lele a afirmat că a solicitat comasarea unităţii ca secţie a Spitalului Orăşenesc din Aleşd, obiectiv pentru care şi-au dat acordul atât Consiliul Local al comunei Bratca, cât şi cel al oraşului Aleşd, însă deocamdată fără niciun rezultat. "Am făcut încă de acum două luni demersuri la toate instituţiile, de la Prefectură până la Guvern, pentru aprobarea acestei comasări, însă nu am primit niciun răspuns până acum", a declarat Lele.

Managerul Centrului de îngrijire a sănătăţii a adăugat, de asemenea, că - dată fiind gravitatea situaţiei - a mai solicitat şi transferarea celor 25 de pacienţi cu afecţiuni psihiatrice grave la Spitalul de Psihiatrie din Nucet, dar nici la această solicitare nu a primit răspuns.

Situaţia este similară şi la Spitalul Orăşenesc din Ştei. Primarul oraşului, Ioan Lucaciu, a declarat pentru BIHOREANUL că joi au fost externaţi toţi cei 52 de pacienţi, pentru că până în prezent nici conducerea localităţii şi nici cea a spitalului nu au primit vreun răspuns la solicitarea de comasare a unităţii, ca secţie distinctă în cadrul Spitalului Municipal Beiuş.

"Spitalul nostru este unul recent modernizat şi foarte bine dotat cu aparatură, având secţii de Interne, Ginecologie şi Obstetrică, Pediatrie, Chirurgie generală, ORL şi Oftalmologie, toate asigurate cu medici de specialitate. Din aceste motive şi pentru că locuitorii oraşului chiar au nevoie de acest spital, noi am cerut încă din luna ianuarie să nu fie transformat în azil de bătrâni. Am făcut memorii la Prefectura Bihor, la Ministerul Sănătăţii, la Guvern şi chiar la Preşedinţie, dar fără să primim răspuns favorabil, că spitalul rămâne cum este. Am cerut apoi să fie transformat în secţie a Spitalului Municipal din Beiuş, şi există Hotărâri de Consiliu Local şi ale noastre, şi ale celor din Beiuş, pentru această transformare. Mai trebuie să aprobe Guvernul", a declarat pentru BIHOREANUL primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu.

Potrivit primarului, toţi cei 52 de pacienţi ai Spitalului din Ştei au fost externaţi joi, "pentru că nu vrem să avem probleme".