Captură de zile mari joi după amiază, în comuna Lugaş. Un echipaj de silvicultori ai Ocolului silvic Aleşd, coordonaţi de şeful de district Gavril Luca, a descoperit un transport de buşteni de goruni furaţi, a căror valoare pe piaţă depăşeşte 10.000 euro.

Acţiunea a pornit în urma unor informaţii furnizate în ultimele zile de localnici, care au observat că, în ultima perioadă, din pădurile comunei au ieşit 6 transporturi ilegale de buşteni fără să se ia măsuri.

După câteva zile de pândă, echipajul format din pădurarul Ioan Negruţ şi şeful de district Gavril Luca au prins un nou transport cu probleme, conţinând 39,32 metri cubi de buşteni de gorun aleşi dintre cei mai frumoşi, numai buni pentru a fi transformaţi în furnir.

Culmea e că transportul era însoţit de un pădurar al Ocolului privat Pădurea Craiului, Francisc Franciac, adică tocmai de cel care ar fi trebuit să păzească pădurile localnicilor, aflate în administrarea Asociaţiei Urbariale Lugaşu de Sus.

Descoperirea a stârnit furia localnicilor, sosiţi în scurt timp la locul incidentului, mai ales că, luat la întrebări, Franciac nu a putut oferi explicaţii coerente despre provenienţa buştenilor. Nici el şi nici reprezentanţii Asociaţiei urbariale, veniţi în trombă ca să ceară socoteală nu hoţilor, ci... reprezentanţilor Ocolului silvic Aleşd pentru oprirea maşinii.

"Era o doamnă de la Asociaţie, care a început să scuipe oamenii, să îi înjure. Nu pot să calific modul în care ni s-a adresat. În loc să fie supărată pentru furtul pădurii, ea era nervoasă pe pădurarii care au oprit maşina", a declarat BIHOREANULUI unul dintre localnici, sub protecţia anonimatului.

Chemaţi de urgenţă, agenţii Poliţiei Rurale Tileagd au confirmat faptul că transportul era în clandestinitate. Asta pentru că, în documentele prezentate de şoferul autoutilitarei, buştenii destinaţi unei firme din comuna Bulz erau şi mai mici şi mai puţini decât în realitate.

"Materialul lemnos destinat producţiei nu se poate vinde decât prin intermediul unor licitaţii. Nu aşa cum s-a întâmplat aici, unde au fost tăiaţi, scoşi din pădure, urcaţi pe trailer şi duşi", a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei silvice Bihor, Adrian Florescu.

Cert este că, în urma capturii, şoferul maşinii a fost sancţionat cu o amendă de 2000 lei, iar lemnele au fost confiscate şi predate în custodia Centrului de Fructe Peştiş - Ocolul Silvic Aleşd, urmând să fie scoase la licitaţie.

În paralel, însă, poliţiştii continuă ancheta. Vineri, însoţiţi de silvicultorii Ocolului silvic Aleşd, aceştia au început să ia la pas pădurile din zonă, pentru a găsi locul de unde au fost tăiaţi buştenii găsiţi.

"Dacă se dovedeşte faptul că au fost tăiaţi fără drept, se va întocmi dosar penal pentru stabilirea vinovaţilor", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

Şeful de district Gavril Luca, cel care a coordonat  acţiunea de joi, este cel căruia, în urmă cu 4 ani, hoţii de lemne din Lugaşu de Sus i-au incendiat locuinţa pentru că a refuzat să le fie părtaş la furturi. Autorii au fost identificaţi în scurt timp, însă au ajuns în faţa instanţei abia anul trecut şi nu au fost condamnaţi până azi.