Situaţie inedită în comuna Lunca. Un controversat afacerist local a blocat de mai bine de o lună drumurile forestiere spre pădurile din zonă, sub pretextul că trec peste un teren care i-ar aparţine din 2004.

Iar asta nu e tot, căci individul, pe numele său Marcel Moş, le-a cerut muncitorilor forestieri să-i dea parte din lemnele tăiate dacă vor să treacă de barieră, motiv pentru care a şi fost reclamat deja pentru şantaj, iar primarul comunei a cerut ajutorul judecătorilor. Nu de alta, dar omul nu e la prima "afacere"...

Taxă la barieră

Scandalul a izbucnit în dimineaţa de 3 iunie, când - aşa cum făceau zilnic, de o lună de zile - muncitorii unei firme de exploatare lemnoasă din Ştei au vrut să intre în pădurea comunei Lunca. Aveau contract cu primăria locală, prin Ocolul Silvic, să taie lemne în zona denumită Prislop. Atâta doar că drumul era blocat! "Erau lemne puse peste drum şi o camionetă proptită de-a curmezişul, din care a coborât Marcel Moş. Susţinea că drumul e pe proprietatea lui, iar dacă vrem să trecem să-i plătim 3 maşini cu lemne", a povestit BIHOREANULUI unul dintre muncitori.

Moş e un personaj cunoscut în zonă, şi nu numai. Poreclit Bivolu' printre consăteni, individul este patron peste o firmă de exploatare lemnoasă şi un scandalagiu notoriu. În 2006, s-a procopsit cu o condamnare de 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru că a bătut un pădurar care n-a vrut să-i vândă lemne "la negru", iar în urmă cu 2 ani a fost scos de sub urmărire penală după ce a blocat un drum de acces în zona industrială din oraşul Ştei, tocmai când firma Leonardo Design, care avea o hală acolo, făcea lucrări pentru racordarea la reţeaua electrică.

Nu-s ale lui

Şi atunci, şi acum, afaceristul a adus ca dovadă a dreptului său de proprietate contracte de vânzare-cumpărare de mână, însă care n-au fost înregistrate până azi în cărţile funciare. În 2011, reprezentanţii Leonardo au evitat negocierile cu Moş, rezolvându-şi racordul prin altă parte. Acum, însă, afaceristul a făcut tot posibilul pentru ca noile sale victime să nu-l mai poată "ocoli". Şi, pentru că au refuzat să-i plătească "taxa de trecere", Bivolu' a blocat toate cele 6 căi de acces spre pădure, cu bariere şi buşteni.

Urmarea? Ca să poată intra în pădure, acum muncitorii şi localnicii care vor să-şi taie lemne trebuie să înconjoare întreaga zonă şi să folosească drumurile forestiere dinspre Moneasa, din judeţul Arad. Sătui, oamenii l-au reclamat pentru şantaj şi s-au plâns primarului comunei, Ioan Popa, care, pentru a lămuri situaţia, a dispus efectuarea unei expertize topografice. Să stabilească specialiştii dacă terenul pe care afaceristul se declară stăpân e cel pe care se află şi drumurile de acces spre pădurea comunei.

Ca urmare, pe 2 iulie, împreună cu topograful, reprezentanţi ai Ocolului Silvic şi poliţişti, edilul ieşit în teren, iar din măsurătorile făcute a reieşit că drumurile de exploatare trec peste alte suprafeţe decât cele pentru care afaceristul avea acte. Chemat să asiste la măsurători,  Moş a promis că vine, dar n-a mai apărut nici după 3 ore. "L-am tot sunat. O vreme a răspuns, apoi nu", spune primarul.

La judecată

Subcomisarul Sabin Mocioran, ofiţerul de la Poliţia Rurală Ştei care face ancheta în caz, are şi o explicaţie pentru absenţa afaceristului. "A devenit o practică pentru el. Ocheşte zona unde poate încurca, scoate din mânecă un «papiroş» din 1900 toamna, după care îşi cere partea. Noi am început cercetările în acest caz. Există o plângere penală pe numele lui, ancheta e în curs".

Între timp, însă, drumul continua să rămână blocat, iar Moş nu dădea vreun semn că ar accepta să scoată barierele de bunăvoie. Ca urmare, primarul a cerut ajutorul judecătorilor. Să dispună prin ordonanţă preşedinţială îndepărtarea barierelor şi obligarea scandalagiului la plata unor despăgubiri de 500 lei pentru fiecare zi în care comuna "suferă pierderi materiale prin stagnarea activităţii" din pădure. Procesul va începe în această săptămână. "Deşi se declară proprietar din 2004, dl Moş nu şi-a întăbulat dreptul de proprietate, nu plăteşte impozit. Ca urmare, nu există nicio justificare ca să blocheze activitatea altora", explică motivele primarul Popa.

"E părerea lui", spune, însă, "stăpânul" barierelor. Moş se declară sigur că terenul pe care l-a cumpărat e cel pe care a şi ridicat barierele şi, ca urmare, fiind  "pe proprietate privată", ele vor rămâne în picioare. Afaceristul nu vrea să explice de ce şi-a adus aminte de proprietatea sa abia după un deceniu de la cumpărare, căci "este treaba mea", şi se declară "calomniat" de cei care pretind că a vrut să "vămuiască" maşinile de lemne. Din contră, zice el, muncitorii ar fi încercat să-l "ungă", iar el a refuzat să se lase cumpărat. "Vă povestesc eu tot, când ne întâlnim", a promis Bivolu'. Pentru ca, după bunul său obicei, să nu mai apară...