Aleși să dezvolte comunitatea, edilii din Săcueni se plâng că nu au „fonduri”, așa că străzile rămân neasfaltate, canalizarea e ca-n secolul trecut, iar activitățile economice, monopolizate de o mână de potentați locali. Când, însă, se ivește „oportunitatea” satisfacerii intereselor unora dintre aceștia, dau dovadă de o hărnicie și tenacitate fără margini.

BIHOREANUL a aflat cum a premeditat primarul Béres Csaba o țeapă dată orașului pe care îl conduce, în folosul unui amic afacerist, împreună cu un altul, care conduce composesoratul local. Rezultatul? O pierdere de câteva sute de mii de euro pentru bugetul public.

Trânteală (semi)eșuată... 

BIHOREANUL dezvăluia acum două săptămâni o serie de aranjamente ale primarului Béres în favoarea afaceristului Kaszoni. Patron din 2016 al fostei fabrici de mobilă din Săcueni, acesta din urmă a vrut să intre și în proprietatea terenului de 37.509 mp, deținut de oraș, dar la un preț cât mai mic. Pentru asta, în luna aprilie, la inițiativa edilului, cei 17 aleși din Consiliul Local au fost chemați să aprobe un schimb imobiliar, așa încât terenul orașului să fie cedat fiului afaceristului, Kaszoni Elek Csongor, ce oferea în contrapartidă 41.800 mp de pășune.

Un raport de evaluare făcut la comanda Primăriei a stabilit pentru cei 37.509 mp - aflați pe drumul către punctul de trecere a frontierei spre Létavertes, cu front stradal de 200 metri și toate utilitățile - un preț de doar 3,2 euro/mp (o valoare totală de 593.840 lei, echivalentul a 120.028 euro), iar pentru cel oferit de Kaszoni 3 euro/mp (în total 620.560 lei, adică 125.400 euro), deși acesta e format din trei parcele de pășune la marginea orașului, fără drum, apă, canalizare și curent.

Cum nici măcar reprezentanții UDMR nu au fost de acord cu schimbul, unii fiind chiar scandalizați de subevaluarea terenului orașului și supraevaluarea celui deținut de Kaszoni, Béres l-a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local.

... dar continuată

N-a renunțat însă la plan, ci doar l-a modificat, finalizându-l sub forma a două tranzacții succesive: vânzarea terenului orașului către afacerist și apoi cumpărarea de către Primărie a pășunii acestuia.

Concret, după o lună, pe 3 mai a.c., Béres a propus consilierilor - iar de data asta, cu excepția celor trei PSD-iști și a unui independent, a obținut voturile celorlalți - vânzarea celor 37.509 mp  „în favoarea dlui Kaszoni Elek-Csongor”, la prețul, ușor „ajustat”, de 3,4 euro/mp (630.190 lei, echivalentul a 127.530 euro), deși, așa cum atenționa chiar un UDMR-ist, terenurile din zona fostei fabrici de mobilă se vând cu de 12-15 euro/mp, deci valoarea lui reală depășea 500.000 euro.

În pasul doi, pe 26 octombrie, primarul a propus și a obținut „aprobarea cumpărării terenului situat în intravilanul orașului identificat prin CF nr. 55.149”, adică a celor 41.800 mp de pășune de la Kaszoni jr., sub pretextul că pe viitor liceul din oraș, în spatele căruia se aflau parcelele, ar vrea să-și extindă terenul de sport.

Cadou...  

BIHOREANUL a aflat între timp noi detalii ale afacerii, care arată că, pentru a-l favoriza pe Kaszoni Elek (foto), au încălcat legea atât primarul, cât și președintele composesoratului din Săcueni. Ziarul a intrat în posesia istoricului de Carte Funciară al bucății de pășune pe care afaceristul voia s-o dea în schimbul terenului din oraș, documentul arătând că până anul trecut, pe 15 iunie, aceasta aparținea, de fapt, composesoratului, care nu avea dreptul să o vândă.

Potrivit Legii 1/2000, „membrii formelor asociative aflați în devălmășie sau indiviziune nu pot înstrăina propriile cote-părți unor persoane din afara acestora”, iar „terenurile nu pot fi înstrăinate în niciun mod, în întregime sau în parte”. Cu toate acestea, președintele asociației urbariale, Kóka Csaba, amic atât cu Kaszoni, cât și cu Béres, i-a oferit afaceristului cei 41.800 mp de pășune, la inițiativa acestuia, în schimbul altui teren.

„Dl. Kaszoni a avut ideea să îi dăm acel teren (n.r. - cele trei parcele de pășune) și noi ne-am bucurat că am scăpat de el, pentru că este impracticabil și nu putea fi folosit. În schimb ne-a dat 6 hectare și ceva de teren arabil”, a recunoscut BIHOREANULUI Kóka, susținând că nu știa că legea interzice orice schimb de terenuri ale unui composesorat cu o persoană care nu este membră a organizației. Or, Kaszoni nu e...

... după cadou

De parcă nu era destul, la două luni după schimbul între composesorat și Kaszoni, Primăria a mutat bucata de pășune în intravilanul orașului, tot printr-o ilegalitate.

Mai precis, încălcând Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, conform căreia „intravilanul localităților se stabilește prin planurile generale de urbanism”, care trebuie aprobate prin Hotărâre a Consiliului Local, ceea ce la Săcueni, unde PUG-ul este expirat, nu s-a întâmplat.

Sfidând acest lucru, pe 4 august 2021 Primăria i-a eliberat lui Kaszoni Elek o adeverință cum că pășunea, până atunci extravilană, a devenit intravilană. Scopul e evident: pentru a-i crește artificial valoarea.

Se sesizează cineva?

Practic, așadar, pentru a pune mâna pe terenul care îl interesa, cel din curtea fostei fabrici de mobilă, la un preț subevaluat de 4 ori, Kaszoni a „procurat” de la composesorat un teren pe care să-l dea la schimb, dar fiindcă n-a reușit, a cumpărat curtea fostei fabrici, pe bani de nimic, iar Primăria va cumpăra de la el pășunea „intravilană”, la un preț umflat. Trânteala, aprobată deja de consilierii locali, urmează să se perfecteze în aceste zile, dacă nu se vor găsi autorități interesate să „intre pe fir”.

Motive ar avea destule. Culmea culmilor este aceea că, în condițiile în care Legea 86/2014 permite scoaterea pășunilor din circuitul agricol doar în situații excepționale, numai cu acordul Ministerului Dezvoltării și cu condiția amenajării altei pajiști la schimb, Primăria nici nu va putea folosi terenul pe care-l cumpără la suprapreț. Asta, după un întreg carusel de manevre, unele imorale, altele ilegale, făcute toate în dauna interesului public, cu un singur scop: ca un afacerist să nu plătească prețul corect pentru un bun pe care și-l dorea atât de mult...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!