Biroul de presă al Poliţiei Bihor a anunţat, luni, încarcerarea unui tânăr în vârstă de 27 ani din Oradea, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru tâlhărie calificată. Kerezsi Bela Angelo (foto) a furat peste 120.000 euro din casa unui orădean, iar asta, după cum a descoperit BIHOREANUL, chiar cu „mâna” fiului păgubitului...

Povestea, demnă de comedie, s-a petrecut în Oradea, în noiembrie 2018. Victima e un orădean cu nume celebru, Ponta, dar fără vreo legătură cu tizul său din lumea politică, are afaceri în străinătate şi încredere mai puţină în bănci. Îşi ţinea întreaga avere strânsă de-a lungul anilor, peste 150.000 euro, după cum a declarat chiar el, în seiful din casă, despre care ştia, însă, şi fiul său adolescent.

Băiatul de 17 ani nu s-a putut stăpâni, lăudându-se printre amici cu succesul tatălui său, iar ca să fie mai credibil, le-a arătat inclusiv fotografii cu caseta plină cu bani. Aşa a aflat de „pont” şi Kerezsi Bela Angelo, aflat în anturajul adolescentului, care i-a dat acestuia şi o idee: să-i fure şi să-i înlocuiască cu bani falşi, iar lui să-i dea un mic „comision” pentru ajutorul dat.

Tâlhar prins, bani dispăruţi

Zis şi făcut. Alex a copiat cheia seifului, iar în seara de 3 noiembrie 2018, cei doi au dat „lovitura”: adolescentul a intrat în casă, a golit conţinutul seifului într-o geantă cu care, apoi, cei doi au pornit spre casa lui Kerezsi, „ca să-i numere” şi să-i lase comisionul promis.

Aici, însă, surpriză! La scurt timp după ce au intrat în casă, băiatul a fost aruncat în stradă şi ameninţat cu bătaia dacă îndrăzneşte să se mai întoarcă. Abia atunci şi-a dat seama Alex ce a făcut şi şi-a sunat familia, împreună cu care s-a dus la Poliţie, pentru a-şi recunoaşte isprava, dar şi să reclame fapta „amicului” său.

Urmarea? Cum greşeala recunoscută e pe jumătate iertată, băiatul a scăpat de anchetă, tatăl său reclamându-l doar pe Kerezsi, care a şi fost inculpat pentru complicitate la furt şi tâlhărie calificată. Deşi a negat pe tot timpul anchetei, iar banii furaţi nu au mai fost găsiţi, anchetatorii au avut suficiente dovezi împotriva lui, motiv pentru care a şi fost arestat pentru 30 de zile, iar pe 29 noiembrie 2018 a fost trimis în judecată.

"Săltat" de acasă

Procesul s-a lungit aproape doi ani, timp în care tatăl adolescentului a fost obligat să justifice provenienţa averii pierdute, omul reuşind să strângă dovezi doar pentru 120.000 euro, sumă pe care, acum, odată cu condamnarea, Kerezsi va fi obligat să o returneze. Doar să aibă de unde...

Până una-alta, tânărul a fost ridicat, joia trecută, de poliţiştii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigații Criminale şi încarcerat la Penitenciarul Oradea, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 3 ani și 6 luni, din care s-au scăzut cele 30 de zile pe care Kerezsi le-a petrecut în Arestul Poliţiei Bihor.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor transmise de Poliţia Bihor, tot în Penitenciarul Oradea a ajuns un bărbat de 32 de ani, din comuna Măgeşti, condamnat la 4 ani de detenţie pentru tăiere şi furt de arbori, pedeapsa fiind agravată de faptul că bărbatul era recidivist, eliberat condiţionat cu un rest de pedeapsă de 1.092 zile, dar şi un bihorean în vârstă de 36 ani, din Popeşti, tot recidivist, pe numele căruia Judecătoria Marghita a emis un mandat de executare a unei pedepse de 3 ani de închisoare în regim de detenție, pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.