Una dintre cele mai flagrante „afaceri” cu banii de ajutoare sociale s-a lăsat cu achitarea tuturor celor implicați. Judecătoria Beiuș, în urmă cu doi ani, iar luna aceasta și Curtea de Apel Oradea au decis să nu pedepsească pe nici unul dintre cei șase inculpați într-un dosar ce viza prejudicierea statului cu aproape 600.000 lei, prin întocmirea și plata nelegală a venitului minim garantat pentru 206 romi din Holod care, de fapt, erau plecați în Irlanda, Franța și Belgia.

Deși au stabilit faptele fiecărui protagonist, judecătorii au hotărât că niciunul nu răspunde penal. Urmarea? Doi dintre angajații suspendați din funcții la trimiterea în judecată au cerut să revină „la locul faptei”, adică pe posturi, și să li se achite salariile neîncasate cât timp au fost în proces. Așa că Primăria riscă să nu mai aibă bani de investiții...

Fabricanți de asistați 

BIHOREANUL dezvăluia în noiembrie 2018 (facsimil) o adevărată afacere „patronată” în perioada 2010-2011 de primarul de atunci al comunei Holod, Daniel Cioloș, și derulată împreună cu vicele Octavian Carțiș și patru subalterni: secretarul Florin Solomie, casiera Adriana Bochiș, referentul agricol Ioan Pop și funcționarul Sebastian Bondar de la Compartimentul Stare Civilă. 

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care i-a trimis în judecată pe edili pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar pe funcționari pentru complicitate, aceștia „și-au îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu sau au determinat ori sprijinit îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu” de către colegi, astfel că în perioada menționată Primăria a plătit nelegal ajutoare sociale de 594.511 lei. 

Pentru asta, la comanda primarului Cioloș, Pop, Bondar și Bochiș au măsluit anchete sociale, au completat cereri și declarații în numele a 206 romi, pe care le-au și semnat tot ei, pentru a-i menține pe lista beneficiarilor venitului minim garantat, deși erau plecați din țară, iar în final edilul și viceprimarul au aprobat plata banilor. 

Anchetă lungă

„Au trebuit audiate persoane plecate în mai multe ţări. Nici nu am reuşit să-i găsim pe toţi”, explicau surse judiciare motivul pentru care ancheta s-a întins până în toamna lui 2018. 

La acea vreme, BIHOREANUL afla și alte informații relevante, inclusiv faptul că oamenii legii făcuseră și percheziții domiciliare, iar la una dintre ele, desfășurată acasă la Adriana Bochiș, au găsit probe ce o incriminau puternic: peste 60 de carduri bancare ale unor asistați, pe care, legal, nu le putea deține. 

Când i s-au cerut explicații, femeia a zis că le păstra ca să-și recupereze banii pe care romii îi datorau după ce făcuseră cumpărături „pe caiet” de la ABC-ul familiei sale. Ulterior, la proces, avea să-și schimbe versiunea, susținând că de fapt ar fi ținut cardurile ca să scoată banii de alocații pentru copiii titularilor. 

Salvați de timp și de CCR

Odată cu trimiterea în judecată, funcționarii au fost suspendați din funcții, în baza Legii 188/2001 privind statutul funcționarului public. 

Prima fază a procesului s-a încheiat în mai 2021, când Judecătoria Beiuș i-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar Cioloș și pe fostul vice Carțiș, achitându-i pe angajați. Atât aceștia, cât și Parchetul Bihor, Ministerul Muncii și ANAF au atacat soluția la Curtea de Apel Oradea, care luna aceasta, pe 3 februarie, i-a achitat pe toți inculpații.

Culmea e că magistrații au confirmat faptele, și anume că primarul a ordonat plata ajutoarelor sociale pentru romii plecați din țară, iar „funcționarii au întocmit anchete sociale fictive”, semnând în numele lor cererile de ajutoare și diverse declarații. Totuși, au stabilit că nu pot fi trași la răspundere penală, din cauza a trei Decizii ale CCR - 265/2014, 279/2018 și 358/2022. 

Potrivit acestora, unui inculpat nu i se poate imputa penal „îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu” fiindcă noțiunea „defectuoasă” nu este definită clar în Codul penal, iar astfel de fapte pot fi sancționate numai dacă autorii au încălcat legi și hotărâri de Guvern. Or, chiar dacă primarul sau, în lipsa lui, viceprimarul era obligat prin Legea 416/2001 să dispună anchetele sociale, Cioloș și Carțiș nu au semnat dispoziții în acest sens. Implicit, neexistând abuzul, nu a existat nici complicitatea subalternilor. 

În plus, judecătorii au constatat că prescrierea răspunderii penale a avut loc încă în martie 2019, deci și din acest motiv inculpații nu puteau fi decât achitați. 

La plată, comuna! 

În condițiile în care Judecătoria Beiuș hotărâse în 2021 ca fostul primar și fostul vice să achite în solidar prejudiciul de 594.511 lei, Curtea de Apel Oradea a decis să lase nesoluționată latura civilă a procesului penal, stabilind că pentru recuperarea prejudiciului „părțile civile (n.r. - Ministerul Muncii și ANAF) au posibilitatea să se adreseze instanțelor civile cu o nouă acțiune”.

Până să se bucure de sentință, doi dintre funcționarii inculpați, Florin Solomie și Ioan Pop, au ieșit la pensie. În schimb, încurajați de ea, ceilalți doi, Adriana Bochiș și Sebastian Bondar, au depus săptămâna trecută la Primăria Holod cereri de reîncadrare pe funcții și de plată a tuturor drepturilor salariale neîncasate în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016, când au fost sub control judiciar, și între ianuarie 2019 - februarie 2023, cât au fost judecați.

Actualul primar, Sandu Săsăran (foto), afirmă că încă nu a început calcularea sumelor, dar o primă estimare arată că ar fi vorba de circa 2,5 milioane lei, adică dublul celor 1,25 milioane lei cât sunt veniturile proprii ale comunei pe acest an. „Dacă va trebui să plătim acești bani, practic nu o să mai avem fonduri pentru investiții, chiar dacă avem proiecte aprobate, pentru că n-o să putem asigura cofinanțarea lor”, zice edilul. Condamnat la lipsă de rezultate, la felul cum sunt holodanii condamnați la stagnare...


CUM AU FABRICAT DOSARELE
La ordinul primarului

Potrivit informațiilor consemnate în sentințele Judecătoriei Beiuș și Curții de Apel Oradea, primii care au descoperit frauda în acest caz au fost inspectorii ITM Bihor, cu ocazia unui control desfășurat în vara anului 2010 la Primăria Holod, când au constatat că aceasta plătea ajutoarele sociale fără ca angajații să fi efectuat anchetele sociale. 

După ce a aflat despre raportul inspectorilor de muncă, primarul Daniel Cioloș (foto) le-a cerut funcționarilor să completeze formularele de anchete sociale cu data anterioară controlului, fără a dispune efectuarea de anchete sociale, iar apoi a semnat pentru plata banilor, ceea ce a făcut, în lipsa sa, și viceprimarul Octavian Carțiș în cazul a 37 de asistați.

Secretarul comunei, Florin Solomie, a avizat de legalitate dispozițiile de plată iscălite de cei doi, cu toate că știa că nu au fost făcute anchetele sociale conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.

Casiera Adriana Bochiș „a facilitat obținerea nelegală a adeverințelor necesare de la AJOFM”, cum că romii erau în căutarea unor locuri de muncă, dar acestea nu erau disponibile, „a ajutat la întocmirea și semnarea mai multor cereri și declarații pe proprie răspundere în numele solicitanților de ajutoare” și „a întocmit în fals anchete sociale” împreună cu colegii Ioan Pop și Sebastian Bondar. De altfel, femeia a recunoscut că „nu a fost niciodată în teren să efectueze vreo anchetă socială”, chiar dacă a semnat documentele. 

Cu toate acestea, au scăpat toți de răspundere...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!