Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori în cazul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică. Membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii sunt cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului. 

Începe să se facă lumină în cazul incendiului care a mistuit Palatul Episcopal Greco-Catolic în august 2018. La mai bine de un an după declanşarea cercetărilor, timp în care au refuzat să facă publice informaţii despre stadiul acestora, procurorii orădeni au formulat primele învinuiri.

Anchetatorii au început urmărirea penală faţă de doi "angajaţi ai unei societăţi de distribuţie a energiei electrice", pentru distrugere din culpă, deoarece ar fi montat greşit firele la instalaţia de iluminat public din faţa edificiului, greşeală care a provocat sinistrul.

De natură electrică

Cercetările privind incendiul care a mistuit acoperişul palatului şi o parte din etajul 1 au fost începute pe 26 august 2018, la câteva ore după intervenţia celor peste 100 de pompieri care l-au stins. Între ruinele fumegânde au descins procurori şi poliţişti criminalişti, ridicând probe, făcând fotografii şi filmând resturile. Într-o conferinţă de presă susţinută în aceeaşi zi cu reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Episcopiei, fostul prefect Ioan Mihaiu anunţa că pentru investigatori "toate ipotezele rămân în picioare".

Încă de atunci, indiciile conturau ipoteza că incendiul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a clădirii. Cu o oră înainte de izbucnirea focului, un turist postase un filmuleţ cu "un joc de lumini" pe faţada dinspre Piaţa Unirii, iar un localnic a filmat scântei spre strada Episcop Mihai Pavel, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea susţinuse că imobilul nu avea curent şi luminile ambientale nu funcţionau.

La secret

Cercetările au vizat iniţial fapta de distrugere a unor bunuri din patrimoniul cultural, "prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc", pedepsită prin articolul 253 din Codul penal cu închisoarea între 2 şi 7 ani. Anul acesta, pe 30 august, după finalizarea expertizelor tehnice, încadrarea juridică a faptelor cercetate a fost schimbată.

Potrivit unei informări transmise de Parchetul Oradea la solicitarea BIHOREANULUI, cercetările se efectuează în prezent pentru distrugere din culpă, dar şi pentru executarea fără autorizaţie a unor lucrări reglementate de Legea 50/1991, a construcţiilor, procurorii indicând încălcarea prevederilor articolului 3, aliniatul 1, literele b, c, e şi g, care se referă la obligativitatea obţinerii autorizaţiilor de construcţie pentru lucrări de infrastructură şi de protejare a unor monumente. 

Intervenţie greşită

Procurorii au refuzat să comunice alte informaţii despre această din urmă acuză, motivând că "ar periclita rezultatul anchetei", dar cu privire la infracţiunea de distrugere din culpă susţin că din 26 septembrie 2019 au deja suspecţi. Este vorba despre două persoane care "în data de 25 august 2018, în calitate de angajaţi ai unei societăţi de distribuţie a energiei electrice, au efectuat activităţi de intervenţie şi reparaţie pe o stradă din Municipiul Oradea asupra instalaţiei de iluminat public stradal", dar necorespunzătoare.

Acestea au constat în "înnădirea a doi conductori electrici şi inversarea polilor curentului electric, activităţi care au condus la înlăturarea nulului de protecţie pe instalaţia de iluminat public stradal de la locul de înnădire până la instalaţia electrică a Palatului Episcopal Greco-Catolic şi la declanşarea incendiului care a distrus parţial imobilul". 

Verdict fără verificări

La data menţionată de Parchet, 25 august 2018, ziua în care a izbucnit incendiul, în zonă intervenise o echipă a Electrica - Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord Oradea, chemată pe strada Episcop Mihai Pavel de un orădean care observase scântei şi flame la un corp de iluminat public din dreptul Palatului. La fel ca la vremea respectivă, şi acum reprezentanţii societăţii susţin că defecţiunea şi intervenţia angajaţilor nu aveau cum să provoace incendiul, dar nici nu au făcut vreo investigaţie pentru a verifica asta.

"Nu s-a efectuat nicio anchetă internă în acest caz deoarece nu există premisele săvârşirii unor abateri de către salariaţii noştri şi, în opinia noastră, între declanşarea incendiului şi intervenţia lucrătorilor noştri nu există un raport de cauzalitate. Regretăm producerea incendiului, dar apreciem că nu există nicio eroare a membrilor echipajului de intervenţie care să fi condus în vreun fel la producerea incendiului", se arată într-un răspuns transmis BIHOREANULUI de Biroul de presă al SDEE TN Oradea.

Rămâne, deci, pe seama procurorilor să dovedească acuzaţiile...