În Palatul de Justiţie, picamerele şi betonierele au amuţit, iar "vălul" care acoperea clădirea a dispărut de pe toate faţadele. Locul utilajelor a fost luat de pensule şi vopsele, constructorii şi restauratorii lucrând acum la preţioasele ornamente ale clădirii.

Feroneria bogată care străjuia scările interioare a fost curăţată, completată, revopsită şi montată la loc. Stucaturile din exterior şi interior au fost refăcute şi repictate în culorile iniţiale.

Masivele porţi ale clădirii sunt, încă, în proces de restaurare, la fel ca şi grupul statuar de la nivelul cornişei. „Cele 4 statui sunt restaurate într-un atelier din Cadea şi, potrivit specialiştilor, vor fi repuse la loc în cel mult 30 de zile”, a declarat BIHOREANULUI Adrian Calamar, managerul adjunct al proiectului.

Tot pe mâna restauratorilor au ajuns şi cele patru picturi murale în ulei din Sala Festivă a Palatului. Acestea au fost realizate odată cu ridicarea Palatului de Justiţie, în perioada 1897-1898, una reprezentând un arhanghel cu stema Oradiei, alta cu doi îngeri care încadrează stema Comitatului Bihorului, o a treia o întruchipează pe Zeiţa Justiţiei, iar a patra reprezintă un învăţat.

„Picturile au fost descoperite în 2013, odată cu declanşarea lucrărilor de refacere a clădirii, au fost curăţate mecanic, iar acum sunt restaurate de o echipă din Târgu Mureş. În proporţie de 90% sunt finalizate”, spune inginerul.

Lucrările de refacere ale Palatului de Justiţie au stabilit ca termen de finalizare ianuarie 2016. Palatul de Justiţie va asigura desfăşurarea activităţii celor trei instanţe: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Renovarea cădirii din Parcul Traian face parte din cele 20 obiective finanţate în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, susţinut din împrumutul acordat României de Banca Mondială.

Valoarea investiţiei este de 107.791.000 lei (circa 26,5 milioane euro), iar durata de derulare a lucrărilor 36 de luni, termen care va expira în luna decembrie a acestui an.