Lucrările pentru restaurarea şi extinderea Palatului de Justiţie, unde îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, au costat 45,3 milioane de lei (fără TVA), suma fiind cea mai mare cheltuită în ultimii 25 ani în România pentru un obiectiv din sistemul judiciar, după cum a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci.

"Nu exagerez când spun că vin la serviciu cu aceeaşi plăcere cu care mă duc şi acasă. Era păcat de clădirea aceasta minunată să nu fie readusă la viaţă. Actul de justiţie nu depinde de condiţiile de lucru, dar contează foarte mult şi este o dovadă de respect faţă de justiţiabil", a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Potrivit acestuia, în urma lucrărilor, suprafaţa utilă a clădirii a crescut de la 9.050 metri pătraţi la 11.770 mp, însă cheltuielile de întreţinere ale imobilului au rămas aceleaşi.

La subsol au fost create 10 săli de judecată, 20 de spaţii pentru arhive, 9 spaţii tehnice, 6 birouri, inclusiv 5 celule pentru deţinuţii care aşteaptă să intre la procese. La parter, etaj 1 şi etaj 2, prin recompartimentare, s-au creat 195 de spaţii de birouri şi alte 9 săli de judecată, câte trei la fiecare nivel. Fostul pod a fost transformat în mansardă, unde s-au amenajat 24 de birouri pentru compartimentul administrativ al instanţelor.

"Odată cu recompartimentarea spaţiilor, toţi cei 600 de angajaţi ai celor trei instanţe – judecători, grefieri, şamd - au birouri spaţioase, în care stau cel mult câte doi. Asta, în comparaţie cu situaţia de până acum, când judecătorii au stat chiar şi câte 5-6 într-un birou", a mai explicat Monenci. 

Judecătorul a mai spus că toată clădirea este echipată cu detectoare de mişcare şi camere video, la interior şi exterior, iar clădirea beneficiază de sistem de climatizare, sălile de judecată sunt dotate cu sistem audio de înregistrare, sistem de înştiinţare a publicului şi afişaj electronic pentru cauzele aflate în dezbateri.

Inaugurarea oficială a palatului va avea loc vineri, 18 martie, de la ora 10, în prezenţa actualului ministru al Justiţiei, Raluca Prună, dar şi a fostului ministru Robert Cazanciuc, în mandatul căruia s-a derulat investiţia. Totodată, la eveniment şi-au anunţat prezenţa şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai Băncii Mondiale.

Începând de vineri şi până pe data de 4 aprilie, activitatea instanţelor va fi suspendată.

Citiţi despre proiectul de reabilitare care  a transformat bătrânul palat într-o adevărată bijuterie în articolul: Justiţie High Tech: După investiţii de 26 milioane euro, Palatul de Justiţie a devenit o bijuterie