După ce ani întregi s-a specializat în "dibuirea" unor primari şi consilieri locali de comune, foşti şi actuali, pe care i-a declarat în conflict de interese sau în incompatibilitate, Agenţia Naţională de Integritate a suferit o înfrângere ruşinoasă la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, administrată de primarul unei comune din Bihor.

Edilul fusese "condamnat" anterior inclusiv de către Curtea de Apel Oradea, pe baza actelor ANI, că nu îşi închisese o firmă care nu doar că n-a avut niciodată vreo afacere cu statul, dar nici măcar n-a desfăşurat vreo activitate.

Cu interdicţii

Pe 1 februarie 2019, ANI anunţa printr-un comunicat de presă că a prins 14 aleşi locali în incompatibilitate şi în conflict de interese, printre care şi unul din Bihor, primarul comunei Tinca, Teodor Coste.

Potrivit ANI, acesta s-a făcut vinovat de incompatibilitate deoarece "în mandatul 2012 - 2016 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi pe cea de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Textul legal citat prevede că "funcţia de primar (...) este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale", iar sancţiunea este decăderea "din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului", precum şi imposibilitatea de a mai ocupa "aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Fără activitate

La acea vreme, aşa cum arăta şi BIHOREANUL, edilul din Tinca s-a apărat susţinând că firma pe care a "administrat-o" este, de fapt, una care nu a desfăşurat nicio activitate.

"Am avut două firme, din care pe una am închis-o de mult. Pe cealaltă am vrut s-o închid în 2006, cu doi ani înainte să fiu ales. Am făcut-o pentru că aveam un teren pe care voiam să construiesc o fermă, dar am renunţat. N-am desfăşurat cu ea nicio activitate. În 2006 am vrut s-o închid, dar mi-a expirat buletinul şi apoi am uitat. Nu înţeleg de ce mi se impută ceva acum, că a avut zero activitate, n-a avut nicio afacere cu statul, n-a încasat nici măcar un leu, a fost mereu cu zero la toate capitolele", declara Teodor Coste.

Acesta a mai precizat că ANI nici măcar nu îl înştiinţase în legătură cu verdictul de incompatibilitate, dar după ce urma să primească o comunicare în acest sens îl va ataca în justiţie.

Victorie definitivă

La trei ani după "sentinţa" ANI, pe care în iunie 2019 a atacat-o fără succes la Curtea de Apel Oradea, care i-a respins cererea ca "nefondată", primarul comunei Tinca a obţinut definitiv câştig de cauză împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate.

Joi, 3 februarie, un complet format din trei judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României i-a dat dreptate lui Teodor Coste, admiţând recursul acestuia împotriva soluţiei Curţii de Apel Oradea şi împotriva raportului de evaluare al ANI, pe care l-a anulat.

"Am fost personal la proces la Înalta Curte şi am demonstrat că firma pe care o înfiinţasem cu gândul să-mi fac o fermă nu a avut nicio activitate, nu a emis şi nu a încasat nicio factură, cu atât mai puţin să fi făcut vreo afacere cu Primăria sau cu o altă instituţie a statului român", a declarat BIHOREANULUI primarul comunei Tinca.

Acesta a precizat, de asemenea, că a depus la dosarul procesului şi înscrisuri din care a rezultat atât faptul că firma sa nu a avut activitate, cât şi că, în schimb, în exercitarea funcţiei de primar a avut o activitate de succes în serviciul cetăţenilor care l-au ales.

"Am contestat în instanţă evaluarea ANI pentru ca oamenii să ştie că nu am furat nimic şi nu am încălcat nicio lege. Am pus la dosar şi rapoartele mele de activitate, care arată că m-am străduit să fiu un primar harnic, în slujba oamenilor, şi că am avut şi rezultate bune, şi în gospodărirea bugetului local, şi în desfăşurarea de proiecte cu fonduri europene, fără niciun fel de probleme în cheltuirea banilor", a mai spus Teodor Coste.

Primarul din Tinca este, până acum, singurul care a câştigat un proces împotriva ANI, însă astfel de procese au fost intentate şi de alţi edili din Bihor, unele acţiuni fiind încă în desfăşurare.