Spaţiile din vecinătatea blocurilor nu vor mai fi "ţara nimănui". În premieră naţională, începând de săptămâna aceasta, municipalitatea va da în grija orădenilor terenurile ce împrejmuiesc imobilele.

"Câtă vreme nu vom face ca fiecare metru pătrat de teren să fie în responsabilitatea cuiva nu vom avea spaţii bine întreţinute", susţine primarul Ilie Bolojan, iniţiatorul proiectului. Acţiunea de "împroprietărire" va începe din cartierul Nufărul şi va continua luni de zile, până la atribuirea ultimului petec de pământ...

Noua reformă "agrară"

Primăria va împărţi pământul, însă doar în administrare, din prima săptămână a lunii mai. Acţiunea va fi iniţiată în baza Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi adoptat anul trecut, şi are ca scop schimbarea la faţă a spaţiilor dintre blocuri.

09 ilie bolojan.jpg"Municipalitatea se va ocupa în continuare de întreţinerea drumurilor pe porţiunea de carosabil, dar spaţiul de la bordura trotuarului până la bloc va trece în responsabilitatea asociaţiilor de proprietari", explică primarul Ilie Bolojan (foto). Acţiunea va începe din Nufărul, urmând ca treptat să se extindă la nivelul întregului oraş, inclusiv în zonele de case. "Până acum, o asociaţie care ar fi vrut să cureţe în jurul blocurilor nu avea de unde şti, exact, parcela care îi revine. Dar asta nu va mai fi o problemă. Terenul aferent fiecărei asociaţii va fi delimitat şi predat pe bază de proces-verbal", spune primarul.

Bolojan crede că, odată responsabilizaţi, orădenii vor fi mult mai atenţi la curăţenie. "Dacă o dată pe zi un angajat al asociaţiei adună mizeria de pe spaţiul verde sau ridică gunoaiele aruncate lângă coşuri, ca să nu le împrăştie vântul, deja imaginea zonei e alta. Sunt lucruri mărunte, pe care, dată fiind mărimea oraşului, Primăria nu are cum să le facă", spune primarul.

Bolojan promite că asociaţiile care vor prelua în administrare spaţiile verzi vor fi primele care vor avea locuri de parcare amenajate din bugetul local: "Dacă oamenii depun un efort, e normal să-i ajutăm pe ei în primul rând. Le amenajăm parcări, ca să nu trebuiască să urce maşina pe spaţiul verde".

Pe acte

Din primele zile ale luni mai, angajaţii municipalităţii vor ieşi pe teren însoţiţi de topografi pentru a delimita, de faţă cu reprezentanţii asociaţiilor, parcelele aferente fiecărui cvartal de blocuri. Măsurătorile se vor face în baza cadastrului verde al Oradiei, inventar parţial finalizat de firma Geodis Braşov. "Chiar dacă lucrarea nu a fost predată integral, am primit deja ortofotoplanul întregului oraş, aşa că ne putem orienta uşor cu privire la zonele verzi", spune Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei.

09 emil bentan.jpgDirectorul adjunct, Emil Benţan (foto), arată că predarea se va face pe bază de proces-verbal după ce fiecare zonă verde va fi amenajată corespunzător. Conform documentului, noul administrator al terenului se va obliga să întreţină spaţiul preluat, iar municipalitatea să-l sprijine cu materiale: pomi, plante, seminţe.

"Primăria le va pune la dispoziţie iarbă şi puieţi pentru plantări şi va degaja pământul excedentar, sau va aduce pământ dacă va fi nevoie", zice Benţan. El mai adaugă că orădenii vor participa la investiţii doar cu munca efectivă, iar apoi cu păstrarea curăţeniei. Există şi o garanţie, căci asociaţiile care nu îşi vor îngriji amplasamentele riscă amenzi de 1.000 lei!

Pământul asociaţiei

09 florica moisa.jpgÎn ultimele două săptămâni, conducerea municipalităţii a organizat întâlniri pe cartiere cu reprezentanţii celor 736 de asociaţii de proprietari din oraş, şi majoritatea s-au declarat de acord cu iniţiativa lui Bolojan. Reprezentanţii locuitorilor din Nufărul, cei care vor prelua primii amplasamentele, văd acţiunea ca fiind una pozitivă. "Terenurile erau întreţinute şi până acum tot de asociaţie, aşa că nu văd nicio problemă. Dar de acum toată lumea va şti că trebuie să şi păstreze curăţenia", spune Florica Moisa (foto), administratorul Asociaţiei "Constantin Noica" 15/A.

Costică Cadar, administratorul Asociaţiei "Adona" din strada Leonardo da Vinci, are aceeaşi convingere: "În felul ăsta şi Primăria va fi obligată să ne ajute cu amenajarea spaţiilor verzi. Noi avem oricum de ani de zile contract cu o firmă (n.r. Premium Garden, specializată în întreţinerea spaţiilor verzi) care, de cel puţin trei ori pe an, ne tunde iarba şi gardul viu. Dar nu ne strică ajutorul Primăriei"...

Curăţenia costă!

Ca să menţină curăţenia, Asociaţia "Adona" plăteşte trei femei de serviciu care curăţă zilnic scările de bloc şi adună mizeriile dintre imobile. "Lunar, curăţenia ne costă cam 75 de lei pe fiecare bloc, dar pentru spaţiile verzi, de la cumpăratul de plante până la săpatul grădinii, oamenii nu scot niciun leu din buzunar. Sumele necesare le plătim din procentul de penalităţi aplicat restanţierilor la plata întreţinerii", explică administratorul.

Pe banii datornicilor, în strada Leonardo da Vinci s-au plantat în jurul blocurilor lalele, trandafiri şi chiar căpşuni. "Până acum n-am avut probleme cu furtul de flori. Oamenilor din asociaţie le place pentru că e frumos, iar alţii nu vin să le rupă, pentru că pot fi prinşi uşor", zice Cadar. Omul e convins că după preluarea terenului dintre blocuri orădenii vor fi însă şi mai atenţi la aspectul acestuia. Măcar pentru că, într-un oraş sufocat de betoane, contează fiecare petec de grădină. Mai ales când e vorba despre iarba verde de acasă...


IEFTIN DAR FRUMOS
1,5
de lei pe lună pe locatar costă menţinerea curăţeniei în Asociaţia "Adona" din Nufărul


MAI CURAT
Salubrizare contra-cronometru

Pentru a stimula asociaţiile să-şi amenajeze spaţiile din jur, Primăria va lansa săptămâna viitoare un concurs cu premii menit să atragă atenţia orădenilor. Între 30 mai şi 30 septembrie, un juriu format din reprezentanţi ai municipalităţii va analiza aspectul terenurilor date în primire, iar asociaţiile care le-au întreţinut cel mai bine vor fi recompensate.

"Vor fi premii de ordinul a mii de lei constând în unelte şi material săditor", spune Ilie Bolojan. Adevăratul câştig al orădenilor va fi, însă, nu grebla sau târşul primite de la Primărie, ci curăţenia şi verdeaţa.