Goana după terenurile din Oradea i-a adus pe cei implicaţi nu doar să se toarne la Poliţie, la DNA sau la Direcţia Generală Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, dar şi să se ameninţe cu moartea.

BIHOREANUL vă prezintă o poveste halucinantă, în care un notar şi un ofiţer DNA care se ocupă el însuşi cu tranzacţii imobiliare sunt acuzaţi de un afacerist din branşă şi de un medic care a cumpărat un teren că au fost complici cu un american de origine română care i-a ţepuit cu 5,11 hectare de teren aflat într-o zonă atractivă, în Episcopia Bihor, vizavi de hypermarketul Real II.

John din State

Legea privind reconstituirea dreptului de proprietate l-a prins pe orădeanul Kun Ioan plecat, încă din anii '80, în America. Depărtarea nu l-a oprit totuşi ca după 1991 să revendice mai multe terenuri din Oradea, însumând zeci de hectare. De peste Ocean, bărbatul, în vârstă de 61 de ani, l-a împuternicit pe fostul său profesor din Biharia, Vida Alexandru, să-l ajute pentru a-şi reprimi terenurile familiei şi, apoi, pentru a le valorifica.

Vida s-a pus pe treabă, deoarece pentru fiecare tranzacţie primea de la Kun un comision de 10%. Pentru ca totul să meargă ca uns a căutat şi el pe cineva care să transforme mai uşor drepturile de proprietate în acte de proprietate efectivă. Aşa a ajuns la Florian Jurcuţ, un personaj necunoscut public, dar faimos pentru asemenea preocupări.

Jurcuţ a achiziţionat de la Kun Ioan nu mai puţin de 7 terenuri. La ultima tranzacţie, însă, s-a "peştit". De fapt, nu atât el, ci cel căruia i-a revândut terenul luat de la Kun: Mircea Matiuţă, medic la Spitalul Pelican, rămas în urma afacerii fără 150.000 euro. Asta pentru că, în acelaşi timp, ofiţerul DNA Mihai Ogbarschi şi notarul Irinel Dimitriu, ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, l-au adus pe Kun din State ca să mai vândă încă o dată acelaşi teren unei alte persoane, care apoi l-a "pasat" repede mai departe. Cum unul din personaje e în America, iar altul în Ungaria, prinde orbul, scoate-i ochii!...

Înecat la mal

Doctorul a povestit BIHOREANULUI cum s-a derulat, concret, afacerea. "Kun şi mama sa l-au împuternicit pe prietenul meu, Florian Jurcuţ, să preia drepturile litigioase aferente terenului de 5,11 hectare, pentru care ei aveau doar două adeverinţe, eliberate în iulie 2002, care le atestau dreptul la această suprafaţă", spune Matiuţă.

Împuternicirea autentificată de notarul Dan Pantor din New York e clară: "Subsemnaţii, împuternicim pe numitul Jurcuţ Florian, domiciliat în (...), la data de 13.08.2004, ca în numele nostru şi pentru noi să facă demersurile legale în vederea eliberării titlului de proprietate sau obţinerii de despăgubiri sau de orice alte titluri de valoare, să ridice titlul de proprietate sau titlurile de valoare sau sumele de bani obţinute ca despăgubiri, să întăbuleze dreptul meu de proprietate, să vândă pentru mine şi în numele meu terenul sau foloasele ce rezultă".

Pentru că Primăria nu a făcut "din prima" punerea în posesie, Jurcuţ a deschis în numele lui Kun un proces împotriva Comisiei de fond funciar, proces pe care l-a câştigat după 4 ani, când a şi vândut terenul doctorului Matiuţă, cu 150.000 euro. "Anul trecut, când nu mai era nicio oprelişte, am vrut în sfârşit să-mi întăbulez cele 5,11 hectare la Cartea Funciară. M-am adresat notarului Diana Geambaşu, iar aceasta s-a ocupat de formalităţi la Oficiul de Cadastru, prima fiind blocarea CF-ului", spune Matiuţă. O procedură normală: timp de 5 zile orice altă tranzacţie cu acelaşi teren devine imposibilă, pentru ca proprietarul să nu-l poată vinde de mai multe ori unor persoane diferite.

"Geambaşul" Irinel

Matiuţă afirmă însă că notara a fost presată de un coleg de breaslă, Irinel Dimitriu, să ceară deblocarea CF-ului, iar apoi s-a produs înşelăciunea căruia el i-a devenit victimă. "În ianuarie 2010, Irinel şi un prieten de-al lui, ofiţer la DNA Oradea, Mihai Ogbarschi, care face afaceri cu terenuri, l-au adus pe Kun din State şi l-au cazat la hotelul Ramada, cu două gărzi de corp, pentru a-l pune să mai vândă încă o dată acelaşi teren unui tip în spatele căruia se află ei, Ogbarschi şi Irinel", afirmă doctorul.

Totul s-a petrecut într-o zi de duminică, deci nelucrătoare, când Dimitriu a autentificat un contract de vânzare-cumpărare între Kun şi un anume Ari Attila, din Săcueni, pe 45.000 euro. Imediat, Kun şi-a luat zborul înapoi în SUA, iar Ari a "securizat" terenul printr-un artificiu. Acelaşi Dimitriu a autentificat un contract de ipotecă între Ari şi Bora Nagy Ibolya, cetăţean maghiar, în contul unui împrumut de 400.000 euro pe care femeia i l-ar fi dat. Doctorul a aflat însă că unguroaica nu a trecut banii peste graniţă, la Poliţia de Frontieră nefiind declarat acest lucru, iar la ea, în Ungaria, n-a deţinut niciodată legal o asemenea sumă. Motiv pentru care a intrat pe fir şi Oficiul pentru Spălarea Banilor din ţara vecină.

Ameninţat cu martori

Simţindu-se escrocat, Matiuţă a făcut o sesizare şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor, dar cam degeaba, se teme el, datorită celor implicaţi. "Dată fiind valoarea prejudiciului, de peste 100.000 euro, plângerea mea trebuia să ajungă la Parchetul Bihor, dar de dosar se ocupă Parchetul Oradea. Bănuiesc de ce: Ogbarschi e finul fostului prim-procuror al Parchetului local, Vasile Popa, care şi el este finul fostului şef al Poliţiei judeţene, Liviu Popa (n.r. - acum şeful Poliţiei Române). Acum sunt dus cu vorba. Mi-a spus un poliţist de la Economic că se fac presiuni în acest caz", acuză Matiuţă. Motivul? Aflate sub influenţă politică, Poliţia şi Parchetul ar fi primit indicaţii să-l protejeze pe ginerele şefului PDL Bihor, Ştefan Seremi.

Mai mult, doctorul susţine că a sesizat şi Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la ofiţerul DNA dar, în loc să fie el cel protejat, a primit ameninţări. "Acum două luni eram în Lotus şi un avocat m-a ameninţat că ce, mă pun cu Seremi şi cu Irinel? Am şi martori, că nu eram singur!", susţine Matiuţă.

Coincidenţe

Cum ofiţerul DNA nu poate fi contactat, BIHOREANUL l-a abordat pe notarul Dimitriu, care neagă orice presupus interes în afacere, altul decât profesional. "Nu am niciun interes pentru acel teren, nici direct şi nici prin interpuşi", afirmă Dimitriu, precizând că tot ce-a făcut a fost să furnizeze servicii notariale.

"Când proprietarul, domnul Kun, mi-a cerut să-i autentific contractul de vânzare către Ari Attila, am făcut-o pentru că era legal. Nu am presat-o pe colega Geambaşu să deblocheze CF-ul, deoarece am acţionat în numele proprietarului", spune notarul. La fel a procedat şi cu instituirea ipotecii către cetăţeana maghiară, adaugă el. "Notarul nu e obligat să verifice cine cui şi câţi bani a dat, ci doar să ţină cont de declaraţiile lor. Dacă cetăţeanul maghiar a declarat că i-a dat 400.000 euro împrumut lui Ari, aşa am consemnat", spune notarul, convins că acuzaţiile împotriva sa au o singură explicaţie: înrudirea cu deputatul PDL.

Cât despre relaţia cu ofiţerul DNA, Irinel Dimitriu spune că e o coincidenţă, nu o complicitate la înşelăciune. "În timp ce eram monitorizat de DGA, Ogbarschi a trecut pe la mine 5 minute. Mi-a fost coleg de facultate, nu avem voie să ne mai salutăm?", a zis notarul.

Bodyguarzi anti-doctor

Potrivit lui Dimitriu, dubioşi cu adevărat nu sunt nici el, nici ofiţerul DNA, ci tocmai Jurcuţ şi Matiuţă. "Dacă amândoi sunt din Oradea, de ce au făcut contractul prin care Jurcuţ a vândut terenul, iar Matiuţă l-a cumpărat, la un avocat din Arad, şi nu în Oradea, la un notar, cum era legal?", întreabă el, retoric.

Pe de altă parte, e liniştit şi în privinţa acuzei că el şi Ogbarschi l-ar fi adus şi păzit cu gărzi de corp pe Kun pentru a comite o ilegalitate. "Chiar vreţi să ştiţi de ce avea omul paznici la uşa camerei de hotel?", a întrebat, după care, într-un gest demonstrativ, a dat drumul unei înregistrări făcute pe robotul telefonic din America al lui Kun. Înregistrarea redă vocea doctorului Matiuţă în timp ce-l înjura şi ameninţa pe Kun: "Bă, gunoiule, bată-te Dumnezeu de gunoi ce eşti! Bată-te Dumnezeu de care ţie nu ţi-i frică. Înainte să te caute Poliţia Federală de la voi, ar fi bine să te duci tu la ei, că oricum nu scapi şi o să fii tras la răspundere că m-ai înşelat. Poţi să te muţi oriunde, că te găsesc şi te omor, gunoiule!".

Cum se va încheia afacerea, e greu de ghicit. Cum însă protagoniştii sunt nume "grele", un singur lucru e sigur: că, puse s-o descâlcească, instituţiile statului vor avea de făcut un adevărat slalom printre afacerist, doctor, notar şi ofiţer. Unul mai cu pile şi mai cu bani decât altul...


TREIME IMOBILIARĂ
Afacerişti de afacerişti

Protagoniştii din acest caz sunt cunoscuţi pentru afacerile cu terenuri pe picior mare. Florian Jurcuţ e creditat a fi unul din cei mai activi samsari imobiliari, cumpărând en-gros drepturi litigioase de la cetăţenii de rând care nu-şi reprimesc proprietăţile, pe care apoi le valorifică înzecit. Contactat de BIHOREANUL, Jurcuţ a refuzat orice declaraţie.

Notarul Irinel Dumitriu s-a ales cu un dosar penal tot din cauza unei afaceri cu terenuri, dezvăluite de BIHOREANUL în 2008. După ce socrul său, deputatul Seremi, a determinat transferarea fostului depozit de muniţii al Armatei din Hidişel în proprietatea comunei Sânmartin, condusă de prietenul Lucian Popuş, pădurea de 10 hectare a fost vândută cu doar 1,1 milioane euro, pe baza unui studiu de oportunitate întocmit de firma lui Dimitriu, SIS Consulting. "N-am făcut nicio ilegalitate, căci nu eu am stabilit preţul, ci doar prostia vieţii mele, că m-am băgat să asigur servicii de consultanţă pentru Primăria Sânmartin", spune notarul.

În fine, deşi în declaraţia de avere nu şi-a trecut nicio altă proprietate imobiliară decât casa, ofiţerul DNA Oradea Mihai Ogbarschi vinde şi cumpără terenuri de sute de mii de euro pe numele cumnatei din America, Rodica Moore, sora soţiei sale, Adriana.