Doar unul din zece orădeni are asigurare obligatorie pe locuinţă. Conform unui comunicat al municipalităţii, Polul de asigurare împotriva dezastrelor a anunţat că, la data de 30 iunie, în Oradea erau încheiate 7.426 de asigurări obligatorii de locuinţe de către persoanele fizice. În această cifră nu sunt cuprinse şi asigurările facultative.

Reprezentanţii Direcţiei Economice estimează că, până în acest moment, circa 10% din cei 90.000 de orădeni deţinători de locuinţă şi-au încheiat asigurarea obligatorie potrivit legii.

"Municipalitatea face un apel către toţi proprietarii de imobile cu destinaţia de locuinţă să încheie până la data de 6 august 2011, asigurarea obligatorie prevăzută de normele legale în vigoare. Reprezentanţii Direcţiei Economice vor consulta periodic statisticile PAID, după care vor trece la notificarea restanţierilor, iar apoi la sancţionarea celor care nu s-au conformat", a declarat Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice.

Legea 260/2008, care prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu se aplică persoanelor fizice şi juridice care şi-au încheiat deja o asigurare facultativă a locuinţelor, cu condiţia ca aceasta să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.

Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialul din care sunt construite locuinţele. Astfel, pentru o locuinţă de tip A, costul unei asigurări este de 10 euro, iar pentru o locuinţă de tip B, de 20 de euro.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează, potrivit Legii 260/2008, cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Citeşte pe această temă şi articolul: Fuga de asigurare