Înainte de sfârşitul anului, comuna Sînmartin va fi racordată integral la apă şi canalizare. "De Crăciun întreg sistemul de reţele va fi deja funcţional", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Primăria Sînmartin. La eveniment au mai participat primarul comunei, Lucian Popuş şi Georgică Ignat, manager de proiect în cadrul Aparegio.

Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în localităţile Sînmartin, Cordău, Cihei şi Rontău, vor fi executate de firma Hidroconstrucţia Sebeş pentru suma de 20,4 milioane lei. "Pe lângă extinderea reţelelor deja existente se va introduce apă şi canalizare în cartierele de tineri din Sînmartin şi Rontău şi se va amenaja canalizare pentru satele Cihei şi Cordău care nu au în prezent reţea de evacuare a apelor uzate", a spus primarul Lucian Popuş.

Investiţia în infrastructură va creşte gradul de confort al localnicilor. În Cordău, de exemplu, în prezent canalizarea apelor uzate se scurge într-un şanţ din stradă, care pe timp de vară emană un miros urât chiar sub geamurile caselor.

"Mâine mâine vom preda constructorului amplasamentul pentru organizarea de şantier, iar săptămâna viitoare firma va şi începe lucrările. Conform contractului acestea vor trebui finalizate în februarie 2016, dar constructorul va termina înainte de sfârşitul acestui an pentru că este conştient că nu va putea lucra peste iarnă", a declarat Georgică Ignat.

Hidroconstrucţia Sebeş va începe lucrările din cartierul de tineri din Sînmartin unde va construi 5,4 kilometri de conductă de apă şi 4,1 kilometri de reţea de canalizare. La fel, în cartierul de tineri din Rontău, vor fi amenajaţi 2,8 kilometri de conductă de apă şi 2,2 kilometri de conductă de canalizare. Lucrările mai cuprind construirea a 12,1 kilometri de reţea de canalizare pentru satul Cordău şi 12,6 kilometri de canalizare în Cihei. Tot în Cihei vor fi amenajaţi 4,2 kilometri de reţea de apă.

Lucrările din comuna Sînmartin sunt finanţate din economiile de 27 milioane euro făcute în urma licitaţiilor organizate în prima etapă a proiectului Aparegio. Sumele economisite vor mai fi folosite la nivelul municipiului pentru extinderea reţelelor în cartierele Grigorescu, Episcopia şi Calea Borşului. La fel, se vor face investiţii în infrastructură în localităţile Salonta, Tinca, Nojorid, Oşorhei, Sîntandrei, Palota, Husasău de Criş, Copăcel, Gurbeghiu şi Râpa.