Clădirea fostei Policlinici Mari, revendicată la începutul anilor 2000 de către Episcopia Romano-Catolică a Oradiei şi aflată în stare avansată de degradare, va fi învelită într-o nouă plasă de protecţie, după ce vechea învelitoare, montată în perioada 2008-2012, s-a degradat aşa încât nu mai ţine la locul lor tencuiala şi elementele decorative, acestea desprinzându-se de pe ziduri cu riscul accidentării pietonilor.

Printr-un comunicat emis joi, Consiliul Judeţean a anunţat că "a demarat lucrările de conservare ale clădirii fostei policlinici de pe strada Republicii", ordinul de începere a lucrărilor fiind dat miercuri, 21 septembrie.

Conform comunicatului, clădirea nu va fi doar învelită cu o nouă plasă de protecţie, ci şi "supusă unor lucrări de reparaţii la tâmplăria exterioară, în special la ferestre", urmând să fie înlocuită sticla acolo unde se mai poate, iar unde nu este cazul, aceasta va fi înlocuită cu căptuşeli cu plăci OSB.

Valoarea totală a lucrărilor de conservare este de aproximativ 117.000 lei, iar lucrările trebuie finalizate în 30 de zile. Comunicatul CJ nu precizează ce firmă a fost aleasă pentru executarea "conservării". Ulterior, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Zoltan Hizo, a precizat pentru BIHOREANUL că executantul este firma Constructorul Sălard, iar fondurile necesare au fost luate din capitolul bugetar destinat cheltuielilor curente.

Procesul dintre CJ Bihor şi Episcopia Romano-Catolică privind proprietatea clădirii se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce în 2012 Comisia specială de retrocedare de la Bucureşti a decis s-o retrocedeze eparhiei. În timp ce Episcopia susţine că imobilul i-ar fi fost naţionalizat după anul 1945, Consiliul Judeţean afirmă că acesta a fost construit în 1899-1900 de statul austro-ungar, ca Palat al Finanţelor, revenind statului român după Marea Unire, în baza Tratatului de la Trianon.

Citiţi pe această temă şi articolul Procesul prin care Consiliul Judeţean a fost obligat să retrocedeze Policlinica Mare călugărilor mizericordieni se rejudecă!