Parlamentul Ungariei a decis, miercuri, să prelungească până pe 1 noiembrie starea de urgență instituită din cauza războiului din Ucraina, a transmis agenția de presă din țara vecină, MTI, citată de Agerpres.

Extinsă pentru a include situațiile de catastrofă umanitară sau război într-o ţară vecină cu Ungaria, Legea privind ordinea juridică specială a fost aprobată cu 116 voturi pentru şi 43 împotrivă, potrivit sursei menționate.

Prin această lege, se pun la dispoziția guvernului condus de Viktor Orbán instrumentele necesare pentru a gestiona situația în ceea ce privește persoanele refugiate, precum și pentru a contracara efectele economice nefavorabile provocate de conflictul militar.

Viktor Orbán a anunțat pe 24 mai că începând de a doua zi (25 mai) în Ungaria va fi stare de urgență cauzată de războiul Rusia - Ucraina. 

"Ne dăm seama că războiul şi sancţiunile impuse de Bruxelles au dus la o uriaşă bulversare a economiei şi la creşteri drastice ale preţurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara războiului şi să protejeze siguranţa materială a familiilor", a spus, la vremea aceea, premierul Ungariei. 

Ulterior, tot Orbán a anunțat că va impune o taxă corporațiilor, multinaționalelor, băncilor și altor firme care operează în Ungaria, banii astfel adunați urmând să fie folosiți pentru a atena creșterile de prețuri pentru populație. 

De asemenea, recent, Ungaria a decis să nu mai vândă benzină și motorită la preț plafonat pentru șoferii care nu conduc mașini cu numere de Ungaria, oficiali din țara vecină spunând că astfel se dorește oprirea „turismului carburanților”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!