Virusul care a dus la pandemia de Covid-19 a apărut, cel mai probabil, ca urmare a unei scurgeri din laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui raport actualizat şi secret al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat recent Casei Albe şi parlamentarilor americani de rang înalt, anunţă Wall Street Journal, conform The Guardian.

Concluzia Departamentului de Energie – care supraveghează o reţea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – este considerată semnificativă. Departamentul se alătură FBI-ului, care de asemenea a spus că virusul probabil s-a răspândit printr-o eroare la un laborator chinezesc.

Potrivit sursei citate, chiar dacă nu are concluzii, documentul Departamentului spune răspicat că virusul Covid-19 nu a făcut parte dintr-un program chinez de arme biologice.

De la izbucnirea pandemiei de Covid-19, agențiile de informații din America au avut opinii împărțite privind originea, unele susținând, din informațiile culese, că a apărut în mod natural, altele că a fost vorba de o scurgere de laborator din Wuhan. Concluziile de acum ale Departamentului de Energie sunt în contradicţie cu rapoartele altor patru agenţii de informaţii americane, care au concluzionat că epidemia a început ca rezultat al transmiterii naturale de la un animal infectat. Două agenţii rămân nehotărâte.

Oficialii americani, scrie Wall Street Journal, au refuzat să discute noile informaţii sau analize care au determinat Departamentul de energie să-şi schimbe poziţia. În schimb, au precizat că, deși Departamentul de Energie și FBI fiecare au spus că o scurgere neintenționată din laborator este cea mai probabilă sursă, cele două instituții au ajuns la acele concluzii din motive diferite.

CIA rămâne nehotărâtă între teoriile privind scurgerile şi transmiterea naturală, potrivit studiului Consiliului Naţional de Informaţii.

Consilierul pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a recunoscut că există o „varietate de opinii” în cadrul agenţiilor de informaţii americane cu privire la această problemă. „În acest moment, nu există un răspuns definitiv din partea comunităţii de informaţii la această întrebare”, a adăugat el, referindu-se la opt din cele 18 agenţii – împreună cu Consiliul Naţional de Informaţii – care au analizat originile Covid-19.

Sursa: news.ro

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!