Primăria îndeamnă orădenii să anunţe Poliţia Locală, la numărul de telefon 0259/969, atunci când surprind persoane care mâzgălesc cu vopsea faţade sau echipamente de joacă ori distrug mobilierul urban şi facilităţile de agrement.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, vandalizările afectează imaginea oraşului, reduc siguranţa echipamentelor de joacă folosite de copii şi diminuează durata de exploatare a mobilierului urban.

"Observaţi un comportament antisocial prin care o persoană desenează cu vopsea sau face inscripţii (graffiti) pe clădiri, echipamente de joacă, stâlpi de iluminat, coşuri de gunoi sau distrug mobilier urban şi facilităţi de agrement şi sport, etc.? Vă rugăm să apelaţi Serviciul de Urgenţă 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale la numărul de telefon 0259/969", a transmis Primăria.

Conform evidenţelor municipalităţii, Oradea se confruntă cu un val de vandalism inestetic, periculos şi costisitor.

"Comportamentul antisocial ce se manifestă în principal prin înscrierea sau aplicarea de inscripţii neautorizate cu vopsele, sprayuri (graffiti ofensator), a luat amploare în cursul acestei luni în toate cele 4 coridoare verzi amenajate de către Primăria Municipiului Oradea: Ion Bogdan, Soarelui, Veteranilor, Barcăului, inclusiv pe copertinele de sticlă ale pasajului Magheru", se menţionează în comunicat.

Vandalii distrug, orădeanul plăteşte...

Dacă anul trecut bugetul local a cheltuit 350.828 lei cu reparaţiile mobilierului urban şi echipamentelor de joacă, pentru 2022 suma alocată va fi şi mai mare.

"Pentru acest an se preconizează o creştere a costurilor, având în vedere că toate locurile de joacă pentru copii au intrat într-un amplu program de reparaţii", a transmis Primăria.

Vandalizările spaţiilor publice şi private sunt un fenomen la nivel naţional. Având în vedere înmulţirea mâzgălelilor cu graffiti, Parlamentul României a luat în discuţie modificarea Legii 61 din 1991 care sancţionează faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, ordinii şi liniştii publice.

Legiuitorul îşi doreşte dublarea amenzilor de la 3.000 lei la 6.000 lei şi obligarea contravenienţilor la înlăturarea înscrisurilor, însemnelor şi desenelor şi redarea stării iniţiale a bunului deteriorat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!