Procurorii Judecătoriei Oradea au finalizat, luni, cercetările în cazul interlopului orădean Iuliu Kiss, zis Paprika, bărbatul acuzat de moartea unei tinere şi rănirea gravă a altor două într-un accident petrecut luna trecută într-o intersecţie din cartierul orădean Ioşia.

Fără expertize!

"Procurorii au finalizat rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului în stare de arest preventiv, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Simina Balint.

Odată cu înregistrarea dosarului la Judecătoria Oradea, luni, magistraţii au dispus prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul lui Kiss cu alte 30 de zile.

Contactat de BIHOREANUL, avocatul interlopului, Răzvan Doseanu, susţine că trimiterea în judecată a clientului său s-a făcut fără respectarea dreptului la apărare. "Au trimis în judecată dosarul fără să administreze probele solicitate de noi. Ni s-a respins cererea de a se efectua o expertiză tehnică pentru stabilirea dinamicii accidentului şi a alcoolemiei şi, de asemenea, cererile de audiere a unor martori propuşi de noi", a explicat Doseanu.

De cealaltă parte, însă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Gheorghe Vidican, susţine că expertizele solicitate de apărătorul lui Kiss sunt irelevante, atât timp cât culpa acestuia este dovedită.

"Alcoolemia a fost stabilită imediat după accident, iar legat de expertize, procurorul a decis că nu se impun efectuarea lor, pentru a nu prelungi fără rost ancheta. În acest caz, culpa este exclusiv a inculpatului. Din punctul nostru de vedere, putea să intre în intersecţie şi cu un kilometru/oră în plus, atâta vreme cât nu a respectat semnificaţia indicatorului "Cedează trecerea" şi a provocat accidentul", a declarat prim-procurorul Gheorghe Vidican.

Anchetă cu cântec

Accidentul a avut loc în seara zilei de 11 iunie, în jurul orei 20, la intersecţia străzilor Meşteşugarilor şi Barcăului din cartierul orădean Ioşia. Aflat la volanul unui Mercedes, Iuliu Kiss nu a acordat prioritate unui Tico în care se aflau două gemene de 24 de ani şi verişoara lor de 25 de ani. În urma impactului, una dintre gemene, Adriana Jurcan, a murit pe loc, iar sora sa, Anca, respectiv verişoara lor, Mariana, au fost grav rănite.

Bărbatul a fost reţinut pe 13 iunie şi arestat două zile mai târziu de Tribunalul Bihor. Deşi a atacat încheierea judecătorească prin care s-a dispus arestarea sa, instanţele de judecată au menţinut măsura până în prezent.

Între timp, starea de sănătate a Ancăi Jurcan, sora Adrianei, care a fost transportată la Spitalul Judeţean Oradea, cu grave leziuni cerebrale, s-a ameliorat, tânăra urmând să fie externată în cursul zilei de luni.

Cercetările în dosarul "Kiss" au degenerat într-un adevărat război între reprezentanţii Parchetului şi cei ai Poliţiei Bihor după ce anchetatorii au făcut plângere penală împotriva  inspectorului Adrian Sabău de la Poliţia Rutieră, cel care a condus verificările la locul accidentului, acuzându-l că a compromis ancheta.

Potrivit sesizării, ofiţerul nu a respectat procedura obligatorie în astfel de cazuri, nu a stabilit alcoolemia acestuia la locul accidentului, nu a înregistrat dosarul decât la trei zile după producerea evenimentului, nu i-a ridicat Mercedesul pentru expertizare, iar viteza bolidului a stabilit-o la indicaţia unui inginer neautorizat. Dosarul legat de ofiţer se află în anchetă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.