Accidentul petrecut acum doi ani la intersecţia străzilor Meşteşugarilor cu Barcăului, în urma căruia a murit o tânără de 24 de ani, iar sora ei geamănă şi verişoara lor au fost grav rănite, a şocat întreaga opinie publică. Băut, la volanul unui Mercedes de lux, Iuliu Kiss, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Paprika, nu a oprit la semnul "cedează trecerea" şi a intrat cu viteză în intersecţie, făcând ţăndări Tico-ul în care se aflau cele trei fete.

Pentru fapta sa, anul trecut, în vară, Paprika era condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Însă interlopul n-a mai aşteptat sentinţa, dispărând fără urmă chiar înainte de terminarea procesului. Până săptămâna trecută când, după mai bine de un an de fugă, şi-a făcut apariţia pe neaşteptate!

Fuga de gratii

03 adriana jurcan.jpgIuliu Kiss a fost arestat pe 14 iulie 2011, la o lună după ce a provocat teribilul accident rutier în urma căruia Adriana Jurcan (foto), o tânără de 24 de ani, a murit pe loc, sora ei geamănă, Anca, a ajuns în comă, iar verişoara lor, Mihaela, a fost transportată la Cluj, tot în stare gravă.

Pe 16 decembrie, în acelaşi an, Judecătoria Oradea dădea deja un prim verdict. Paprika a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare şi obligat, în solidar cu firma de asigurări, la plata unor daune morale de 360.000 euro către familiile victimelor. Însă atât interlopul, cât şi rudele victimelor au făcut recurs.

La Curtea de Apel Oradea, în ianuarie 2012, în timpul dezbaterilor, completul de judecată a admis cererea de eliberare făcută de Iuliu Kiss, contra unei cauţiuni record în România: 55.000 lei. Chiar şi aşa, măsura a nemulţumit familiile victimelor, care au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului. Cererea a fost admisă, iar dezbaterile au fost preluate de Curtea de Apel Cluj, unde, pe 17 iunie 2012, s-a şi dat verdictul final.

Pedeapsa interlopului a fost majorată la 5 ani de închisoare. Despăgubirile morale pentru cele două supravieţuitoare şi familiile acestora au rămas aceleaşi, o parte fiind plătite de firma de asigurări chiar în timpul procesului. Între timp, şi cele două tinere supravieţuitoare au părăsit spitalul, iar în prezent starea lor de sănătate este ameliorată...

Prinde orbul, scoate-i ochii

Interlopul nu voia, însă, să se întoarcă după gratii. Două zile mai târziu, când poliţiştii au bătut la uşa locuinţei sale ca să-l ridice şi să-l ducă la Penitenciar, ia-l pe Paprika de unde nu-i.  Oamenii legii l-au căutat la vila din Paleu, la verişoara şi la sora sa, la prieteni din Oradea şi din Beiuş. Degeaba. În aceeaşi zi, l-au dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră, iar o zi mai târziu Judecătoria Oradea a emis pe numele lui un mandat european de arestare, din acel moment fiind practic urmărit internaţional.

Încă de atunci se bănuia că interlopul fugise din ţară. Unii susţineau că în Italia, unde avea o reţea de prostituate, alţii că în Ungaria, unde are rude şi amici. "Sperăm să-l localizăm şi să-l prindem cât de curând", spunea şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Urmărit, hărţuit

03 Paprika.jpgCăutările au fost fără succes, iar Iuliu Kiss (foto) a rămas de negăsit. Până săptămâna trecută când, la un an şi 2 luni de la dispariţia sa, a reapărut la fel de brusc cum plecase. "A fost identificat şi reţinut pe 18 septembrie, la Punctul de trecere a Frontierei Borş", specificau, sec, poliţiştii, într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

În realitate, după cum a aflat BIHOREANUL, Paprika nu a fost prins, ci s-a predat de bună voie. A fost adus de cineva cu maşina până în apropierea graniţei cu România, unde a coborât şi s-a prezentat pe jos, cu buletinul în mână, la ghereta unui poliţist de frontieră din Borş. Care, văzând cu cine are de-a face, a anunţat rapid Poliţia Bihor.

Ce l-a determinat pe interlop să revină în ţară? Surse judiciare spun că pur şi simplu obosise să fie fugar: "S-a săturat să se tot ascundă. A spus că se simţea hărţuit, că nu mai suporta ideea că era urmărit". Potrivit aceloraşi surse, Paprika a stat o vreme în Italia, dar autorităţile de acolo i-ar fi prins urma, motiv pentru care s-a văzut nevoit să-şi tot schimbe ascunzătoarea.

Acum, poate dormi liniştit. Doar că o va face în spatele gratiilor, unde va trebui să-şi ispăşească pedeapsa...