Planetele ies la „paradă”! NASA a anunțat că spre finalul lunii martie, mai cu seamă în seara de 28 martie, va fi vizibil chiar și cu ochiul liber un fenomen astronomic spectaculos și rar. Alături de Lună se vor alinia cinci planete: Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte.

Bill Cooke, un reprezentant al NASA, a spus că Jupiter, Venus și Marte vor fi ușor de văzut, în timp ce pentru a putea fi observate și Mercur, și mai ales Uranus va fi nevoie de un telescop. Această aliniere specială este numită și „parada planetară”.

„Dacă ieșiți afară, chiar la apus, imediat după ce soarele apune și priviți spre vest, veți vedea aceste planete înșirate într-o linie care se întinde la aproximativ 50 de grade", a spus Cooke, potrivit antena3.ro.

Fenomenul apare o dată la câțiva ani și va putea fi observat și în Emisfera nordică, și în Emisfera sudică, a precizat Cameron Hummels, astrofizician la California Institute of Technology, citat de CNN. El a explicat că această configurație specială va face planetele să fie aliniate „aproape ca perlele pe un colier”. 

Fenomenul ar putea fi observat vreme de mai multe zile la finalul acestei luni, însă specialiștii spun că va fi cel mai vizibil în seara de 28 martie.

Și celebrul astronaut Buzz Aldrin și-a atenționat fanii, pe Twitter, să nu rateze această aliniere a planetelor. „Nu uitați să urmăriți cerul la sfârșitul lunii pentru alinierea planetară cu cel puțin 5 planete - plus Luna - toate vizibile aproape sub forma unui arc văzut de pe Pământ", a scris Buzz Aldrin. 

Platforma Descoperă.ro le recomandă celor care vor să observe fenomenele astronomice să-și instaleze aplicații ca Sky Tonight sau Sky Safari, care arată unde se află fiecare planetă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!