Încasările înregistrate la buget de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor (DGFP) în perioada februarie - aprilie 2010 sunt, în mod paradoxal, mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. "Vreme de trei luni consecutiv judeţul Bihor a avut încasări mai bune decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. Nu cu mult, cu unul, două, trei milioane de lei, dar sunt sume în plus care s-au constituit venituri la bugetul de stat", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Mihaiu, directorul DGFP Bihor.

Spre exemplu, dacă în luna aprilie 2009, impozitele şi taxele vărsate la bugetul de stat de către firmele bihorene s-au ridicat la 92,8 milioane lei, în aprilie 2010 suma s-a majorat la 96,18 milioane lei.

În total pe ultimele trei luni sumele colectate la bugetul de stat au crescut de la 209,4 milioane lei în februarie - aprilie 2009, la 219,1 milioane lei în aceeaşi perioadă a acestui an. Sumele atrase suplimentar se ridică la 9,7 milioane lei. Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât anul trecut, când criza economică nu lovise încă atât de dur societatea românească, încasările au trecut într-o singură lună peste nivelul din 2008.

Avantajul neindustrializării

Întrebat de BIHOREANUL cărui fapt i se datorează această situaţie, şeful finanţelor bihorene pune creşterea veniturilor la bugetul de stat pe seama unei uşoare revigorări a economiei locale, care a resimţit şocul crizei încă din prima parte a anului trecut, dar şi pe specificul acesteia.

"Chiar dacă nu putem spune că în Bihor a trecut criza economică, este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri. Această situaţie atipică se datorează şi specificului economiei locale, unde industria este aproape inexistentă. Dacă am fi fost un judeţ ca Argeşul, a cărui economie se bazează pe industria constructoare de maşini, am fi avut şi noi o scădere a încasărilor cu 40%", a afirmat Mihaiu.

Conform încasărilor făcute la bugetul central, judeţul Bihor se clasează pe locul şapte în topul celor mai buni contribuabili.