Şeful Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, Liciniu Venter, şi preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, orădeanul Gheorghe Chiş, au chemat vineri presa locală în Piaţa Unirii ca să-i prezinte mândreţea de program pregătit pentru a V-a ediţie a Zilei Ambulanţei, instituită în 2015. Să ne trăiască, zic eu, toţi medicii, asistenţii şi şoferii care îşi fac meseria cinstit în acest serviciu public, plus personalul TESA, dar mie mi-a venit să sun la 112, din cauza tensiunii crescute, când am aflat ce proporţii megalomaniace urma să aibă sărbătoarea programată duminică.

Încă de sâmbătă, 45 de ambulanţe au venit la Oradea din toate judeţele ţării, başca o salvare-şalupă adusă din Tulcea (unde se moare din cauza insuficienţei acestora). În total, cu cele ale SAJ Bihor, pentru parada motorizată făcută din centru până în Nufărul şi în Rogerius, iar apoi retur, au fost „mobilizate” 70 autospeciale. Organizatorii au anunţat şi un „spectacol aerian” (sic!), cu un avion care să survoleze oraşul ca să fluture o pânză cu steagul Ambulanţei. La „eveniment”, desigur, îşi anunţaseră prezenţa şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat. Vişină pe tort, în finalul programului a fost prevăzut un „dineu” la cea mai mare sală de evenimente din urbe, cu 600 participanţi. Şase sute! Oameni din sistem, invitaţi din afara lui, oficiali...

Dacă fiecare ambulanţă a avut de străbătut din judeţele patriei până la Oradea, în medie, 400 kilometri, asta înseamnă 800 km dus-întors adăugaţi inutil motoarelor maşinilor, plus vreo 400 litri de carburanţi risipiţi, asta în cazul în care şefii SAJ-urilor nu au venit separat, cum e cel mai probabil, cu Dusterele de serviciu (aşa că mai puneţi încă vreo 300 litri şi pentru astea). Câte un şef judeţean şi doi angajaţi veniţi „în delegaţie” înseamnă, totodată, 126 cazări pe două nopţi, adică, la un tarif mediu de 140 lei, încă aproape 40.000 lei pe lângă costul motorinei, de vreo 4.000 lei. Cu cheful de duminică seară (punem doar 100 lei/participant, adică 60.000 lei), cheltuielile „de protocol” sar de 100.000 lei. Dacă vi se pare puţin, luaţi-o aşa: un miliard de lei vechi.

SAJ Bihor are 70 ambulanţe, din care 10 recepţionate în decembrie 2018, după patru ani în care angajaţii s-au descurcat cu rable care au parcurs chiar şi peste un milion de kilometri. Ironic, licitaţia pentru înnoirea flotei fusese blocată doi ani de fostul ministru orădean Florian Bodog, care voia s-o „coordoneze” el, nu Arafat.

Înmulţiţi 100.000 lei tocaţi de Ziua Ambulanţei 2019 cu zeci, sute de alte „protocoale” din toate sistemele statului şi veţi avea o mică idee despre risipa bugetară autohtonă. Adăugaţi salarii, diurne, premii, vouchere de vacanţă, norme de hrană etc şi tabloul înghite harta României. Deci, cine mai zice că avem o ţară săracă? Păcat doar că ne mor pacienţi din lipsă de medicamente...

Citiți și articolul Sute de angajați ai Ambulanței și-au sărbătorit ziua la Oradea, defilând cu peste 70 autospeciale. Un elicopter i-a acoperit cu trandafiri în Piaţa Unirii (FOTO / VIDEO)”