Amenajarea viitoarei parcări din zona străzilor Sovata - Aleea Tuşnadului, situată în proximitatea podului Ovid Densuşianu, au început cu stângul. După ce lucrările au trenat luni de zile datorită opoziţiei orădenilor din zonă, ale căror garaje urmau să fie demolate pentru a face loc noii parcări, săptămâna trecută constructorul şi-a pus pus singur beţe în roate.

Firma Drumuri Bihor a preluat de la Primărie amplasamentul pentru demararea lucrărilor pe 2 aprilie, după care săptămâna trecută a trecut la degajarea zonei. Utilajele companiei au doborât la pământ un copac ajuns la maturitate şi au vătămat mulţi alţii fără ca măcar să fi solicitat autorizaţie de tăiere conform Regulamentului privind întreţinerea spaţiilor verzi adoptat de Consiliul Local Oradea.

"Trebuia să ne anunţe!"

Leontin Pătcaş, şeful Biroului Drumuri şi Poduri din cadrul Primăriei, a declarat că nu a fost informat cu privire la doborârea de copacilor. "Firma trebuia să cureţe locul de boscheţi, iar după stabilirea amplasamentului locurilor de parcare să ne anunţe dacă sunt arbori care cad în mijlocul parcării şi urmează să fie doborâţi pentru ca noi să putem cere aviz de tăiere", a declarat Pătcaş.

Inginerul a mai spus că, potrivit proiectului făcut de firma Aquacons, parcarea urmează să fie delimitată de spaţii verzi în partea dinspre malul Crişului Repede, fapt care va reduce la minim numărul copacilor afectaţi de lucrări.

Uitare păguboasă

Contactat de BIHOREANUL, Dorel Crăciun, directorul Drumuri Bihor, a spus în apărarea firmei că, în etapa premergătoare demarării lucrărilor, constructorul şi-a obţinut toate avizele. "Avem autorizaţie de construire, certificat de urbanism, am preluat amplasamentul pentru lucrări, aşa că suntem cu actele în regulă", a declarat Crăciun.

Directorul a recunoscut că Drumuri Bihor nu a făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de tăiere a arborilor dintr-o scăpare. "Cel care coordonează lucrarea a uitat să înştiinţeze beneficiarul că, pe amplasamentul parcării, există un arbore care trebuie doborât", a spus Crăciun, adăugând că dacă solicitarea ar fi fost făcută, Primăria ar fi emis autorizaţia pentru tăiere. Crăciun a mai spus că angajatul care a omis să înştiinţeze Primăria va fi sancţionat.

Conform Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi adoptat de Consiliul Local în 2009 "toaletarea, tăierea de orice fel sau scoaterea din rădăcini a oricărui fel de arbore, arbus, pom fructifer, este permisă doar în baza autorizaţiei scrise şi prealabile eliberată de Primăria Municipiului Oradea.

Executarea de tăieri neautorizate sau vătămarea arborilor şi arbuştilor se sancţionează cu amenzi între 50 şi 100 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.000 şi 10.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Parcare cu teren de sport şi spaţii verzi

Licitaţia privind amenajarea celor 350 locuri de parcare din zona străzii Sovata a fost câştigată în luna februarie de asocierea firmelor Drumuri Bihor şi Ritmoteh pentru suma de 2,3 milioane lei. Proiectul implică demolarea celor 140 de garaje din zonă, amenajarea aleilor, constucţia parcării şi extinderea iluminatului public.

Investiţia implică amenajarea unui teren de sport multifuncţional care să poată fi folosit la jocuri de handbal, baschet sau minifotbal, reabilitarea şi extinderea trotuarelor, precum şi amenajarea de noi spaţii verzi. Durata de execuţie a lucrărilor este de 10 luni de la primirea ordinului de începere.