Parcarea supraetajată de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea ar urma să atingă un preţ record de peste 7,7 milioane euro, depăşind ca investiţie inclusiv costurile parcării subterane de pe malul Crişului, în valoare de 7,6 milioane euro.

O parcare cu 516 locuri

Consiliul Local va fi chemat să aprobe în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie amplasamentul viitoarei parcări de la Spitalul Judeţean. Planul Urbanistic Zonal cu locul construcţiei se află în dezbatere publică până la sfârşitul lunii viitoare. Potrivit acestuia, parcarea va fi construită la baza dealului în zona intersecţiei străzilor Gheorghe Doja şi Louis Pasteur, în partea dreaptă a spitalului judeţean, pe actualul amplasament al unui magazin de patiserie.

"Parcarea va avea cinci niveluri: un subsol, un parter, două etaje şi o terasă. Accesul se va face prin faţă doar la subsol, iar panta dinspre deal va fi rampă de urcare la nivelurile 1-4", a declarat primarul Ilie Bolojan (foto), luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parkingul, cu o capacitate de 516 locuri, va avea în faţă, la parter, o zonă comercială şi de birouri, pentru a se integra în arhitectura zonei.

Cea mai scumpă!

Estimată la 7,7 milioane euro, viitoarea parcare va fi cea mai scumpă dintre cele construite de municipalitate până acum.

"E un preţ mare pentru că include trei categorii de cheltuieli. 1,1 milioane euro vor costa doar exproprierile. Apoi este nevoie să relocăm uzina de apă a spitalului şi postul de alimentare electrică, lucrări estimate la 500.000 euro. Va trebui să facem şi consolidări în zona de deal, pentru a nu avea probleme ulterioare", a spus Bolojan.

Potrivit primarului, la fel ca la drumul expres şi la lucrările de refacerea a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016, constructorii vor consolida dealul cu ajutorul unor piloţi foraţi, ca acesta să reziste.

În plus, pentru ca pacienţii să poată ajunge în spital fără a ocoli pe afară, parcarea va fi legată de acesta printr-o pasarelă supraterană lungă de 13 metri.

Lucrările de construcţie a parcării vor începe anul viitor. "Vom aproba indicatorii acestei parcări la sfârşitul lunii noiembrie şi vom demara licitaţie pentru selectarea unui parteneriat proiectare şi execuţie la începutul anului viitor", a mai declarat primarul Ilie Bolojan.

Înainte de termen

În ceea ce priveşte lucrările de extindere şi modernizare a corpului B al spitalului, care va cuprinde actuala Unitate de Primiri Urgenţă, Bolojan a spus că acestea vor fi finalizate înainte de termen.

"Lucrările au început în martie 2019 şi trebuie finalizate în doi ani de zile. Analizând astăzi, estimăm că cel târziu în aprilie, anul viitor, lucrarea va fi dată în folosinţă", a declarat primarul.

Constructorii au finalizat structura de rezistenţă şi planşeul superior, urmând ca până la sfârşitul lunii noiembrie să fie montate geamurile şi termoizolaţiile pentru ca peste iarnă să se poată lucra în interior.

Deranj şi improvizaţii

Inerent, lucrările afectează serviciul medical prestat de către UPU, care funcţionează în condiţii de provizorat. "Astăzi se lucrează în condiţii de şantier şi îmi cer scuze celor care ajung acolo", a spus edilul.

Bolojan a spus că această stare de provizorat se va prelungi şi anul viitor. "În ianuarie, pentru că va trebui lucrat şi în interiorul actualei unităţi, UPU se va muta. Până la finalizarea lucrărilor, în aprilie, UPU va funcţiona într-o formă improvizată la etajul I", a declarat Bolojan.

Potrivit edilului, ambulanţele vor avea acces la UPU pe rampa din spatele spitalului, în vreme ce aparţinătorii vor intra prin faţă şi se vor folosi de lift.

Bolojan a mai spus că lucrările derulate în prezent vor duce la creşterea calităţii actului medical. "Sper că la final veţi constata că tot acest efort a meritat şi că la finalul anului viitor vom avea, teoretic, una dintre cele mai moderne Unităţi de Primire Urgenţe din România", a încheiat edilul.