Nimic nu te va costa mai mult decât ceea ce primeşti la un moment dat pe gratis. Vorba aceasta e atât de celebră încât nici nu mai ştiu cine a spus-o prin zorii civilizaţiei moderne, dar atât de adevărată că actualitatea ei se verifică până şi în chestiunea parcărilor din Oradea.

Recenta decizie a subprefectului de a ataca (doar când l-au durut pe el!) reglementările municipalităţii în acest domeniu a stârnit fericirea celor care cred că a-ţi lăsa maşina oriunde şi oricât e înscrisă în Carta Drepturilor Omului. O satisfacţie la fel de mare au şi cei care merg cu "naşul", dar se întreabă de ce nu avem trenuri rapide şi curate ca în Japonia, şi cei care picură apa în cadă ca să n-o tragă la rezervorul WC-ului şi apoi fac scandal că asociaţia le bagă pe gât consumurile înregistrate pe scară, dar scăpate contorizării din apartament.

Deşi e discutabil dacă 4 sau 44 de locuri galbene, pentru maxim două ore în centrul unui oraş, pot fi albe, disponibile la infinit, pe mine nu conteneşte să mă uluiască vocaţia românului de a fi scump la tărâţe şi ieftin la făină. Că tot compatriotul îşi ia maşină de mii de euro, dar se zgârceşte să dea 2 lei ca s-o ţină undeva. Că văd cum Gigel se ceartă cu Costel pentru că, muncind mai puţin decât el, vecinul ajunge acasă mai devreme şi îi ocupă locul, şi cu toate astea n-ar rezolva problema dând 100 lei pentru a avea, timp de un an, locul lui de parcare.

Sunt surprins că orădenii iau ca pe o mare victorie "liberalizarea" parcărilor, dar li se fâlfâie că benzina a ajuns aproape 2 euro/litrul. Mă nedumireşte că, deşi ne pretindem mai "occidentali" decât restul românilor, ne ocoşim doar cu geografia, nu şi cu o mentalitate pe măsură. În conduită am rămas în plin comunism, căci numai comuniştii pretindeau că poate fi ceva pe gratis. Or, ia mergeţi până la Cluj, de pildă în zona clinicilor, şi veţi vedea că nu găsiţi locuri de parcare tocmai pentru că nu sunt taxate, că angajaţii spitalelor şi altor instituţii din zonă ajung acolo pe la 7 dimineaţa, iar până după-amiaza nu eliberează niciun petec de asfalt!

Vă mai amintiţi că, până nu demult, când parcările erau ale primului venit, la fel se întâmpla şi la noi în zona Primăriei, a Prefecturii, a Spitalului Municipal, a Judeţeanului? Sau mergeţi până la Braşov, unde ora de parcare nu e 2 lei, ci 3 lei! Ori în Bucureşti, unde îţi hinghereşte maşina nu Poliţia Locală, ca Primăria să folosească banii din amenzi pentru construirea de parcări supra şi subterane, ci firmele private ale băieţilor deştepţi de tot felul, ca să prospere, de exemplu, clanul Cocoş ori Negoiţă!

Mă întreb câţi dintre cei care înjură Primăria că nu le dă parcări gratuite au fost vreodată nu până la Viena, dar măcar la Debreţin, şi au avut tupeul să parcheze oricum şi fără plată. Asta ca să nu vorbim de Londra, unde nu poţi intra în centru, necum să parchezi, dacă nu ai vignetă şi tichete superspeciale! Dar mai ales sunt curios câţi dintre cei care acum juisează că parcarea e pe daiboj vor mai fi veseli la toamnă, după ce începe şcoala şi străzile vor deveni depozite de maşini. Punem pariu că vom plăti din greu gratuitatea de acum?

Citiţi pe această temă şi articolul "Eşti tare, ai parcare! Războiul parcărilor a instalat haosul în Oradea"