Chiar şi fără avizul de securitate la incendii, pe care trebuie să-l elibereze ISU Crişana, Primăria Oradea a dat în folosinţă joi parcarea subterană cu trei niveluri, din strada Independenţei.

La ora 13.30, în parcare erau câteva zeci de maşini, toate oprite la primul nivel. Câţiva şoferi au făcut o plimbare prin toată construcţia, ca să vadă cum arată, dar până la urmă şi-au lăsat maşinile cât mai aproape de ieşire.

De asemenea, proprietarul unei maşini electrice era bucuros că-şi poate pune vehiculul la încărcat, la primul nivel al construcţiei, unde sunt locuri anume amenajate.

"Era nevoie"

Şoferii întâlniţi de BIHOREANUL au spus că au aşteptat mult acest moment, pentru că centrul oraşului duce lipsă de locuri de parcare. „Era nevoie, nu sunt locuri de parcare în centru. Şi arată şi bine”, a afirmat Paul Urs, un tânăr care conducea un Volkswagen Golf Plus.

O mămică sosită în centrul oraşului cu doi copii, care a parcat maşina tot la primul nivel, a spus la rându-i că investiţia e una necesară. „Bine că au inaugurat-o, am aşteptat-o de mult. Niciodată nu găseam loc de parcare în centru”, a spus orădeanca.

Trei niveluri cu câte două „etaje”

După cum se știe, șantierul la parcarea subterană de pe malul stâng al Crişului Repede a început în 2015. Suprafața terenului pe care este construită parcarea este de 4.956 mp, în timp ce suprafața desfășurată este de 14.158 mp.

Parcarea are 460 de locuri, distribuite pe trei niveluri. Fiecare din acestea este împărţit în două „etaje”, având între ele o diferență de înălțime de 1,5 metri. Intrarea, respectiv ieşirea se fac pe câte două benzi, astfel că simultan în parcare pot intra, respectiv ieşi câte două autoturisme.

La fiecare nivel, au fost amplasate automate de plată. Acestea nu vor trebui folosite prea curând, însă, pentru că timp de 90 de zile șoferii pot parca gratuit aici. Ce tarife se vor practica ulterior nu se ştie încă.

Cu sens unic

În interiorul parcării, se circulă cu sens unic, ceea ce face accesul mai uşor. De exemplu, la parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie, o parcare cu dublu sens, şoferii care se întâlnesc în curbe trebuie să fie atenţi, deoarece vizibilitatea este redusă.

În schimb, o neplăcere în parcarea de pe Independenţei este că, pe sensul de ieşire, la urcarea de la un nivel la altul, vizibilitatea este obturată. Şoferii care urcă rampele au prioritate, însă dacă ar dori să se asigure că din partea stângă nu vine un alt şofer care nu dă semne de frânare, nu au cum să o facă, deoarece nu a fost montată vreo oglindă care să îi ajute.

Parcare în culori

Pentru ca şoferii să se poată orienta mai uşor, fiecare nivel a fost vopsit în culori diferite: primul este în roşu şi verde, al doilea în alb şi portocaliu, iar al treilea în galben şi mov.

Parcarea subterană are propriul generator electric, care asigură funcționarea instalației de aeraj și evacuarea gazelor în cazul unei pene de curent, un sistem automat de stingerea a incendiilor, instalații de supraveghere video și grupuri sanitare.

În schimb, nu s-au instalat, așa cum există în multe parcări din occident, senzori care să semnaleze vizual, de la depărtare, prin lumini roșii sau verzi, care locuri sunt libere și care ocupate. De asemenea, parcarea nu are încă un panou electronic la intrare, care să arate câte locuri sunt disponibile. 

Joi, după inaugurare, muncitorii încă făceau lucrări de izolaţie pe platoul de deasupra parcării. Aici, anul viitor, Primăria va amenaja o piaţetă, pentru care acum este în curs de derulare un concurs internaţional de soluţii.