Primăria Oradea a anunţat, miercuri, că în urma vizitei în teren efectuată în aceeaşi zi de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana, parkingul subteran din strada Independenţei va fi deschis începând de joi, 25 iunie, de la ora 12.

Ceea ce n-au spus reprezentanţii municipalităţii, însă, este faptul că parcarea nu are încă, oficial, autorizaţia pentru securitate la incendiu!

Funcţională, dar fără autorizaţie

Viceprimarul Florin Birta a transmis, printr-un comunicat, că specialiştii ISU au constatat că toate instalaţiile de stingere a incendiilor, ventilaţie şi evacuare a gazelor sunt în regulă. "Împreună cu echipajele ISU, am testat instalaţiile de detecţie şi stingere a incendiilor, precum şi instalaţiile de ventilaţie şi evacuare a gazelor. În urma testelor s-a constatat că parcarea poate fi deschisă, toate condiţiile privind siguranţa fiind îndeplinite", a spus Birta.

BIHOREANUL a contactat reprezentanţii ISU Crişana, care au confirmat că specialiştii s-au dus în teren şi au constatat că instalaţiile funcţionează. Totuşi, construcţia nu deţine autorizaţia de securitate la incendiu, actul care certifică oficial cele menţionate. 

"Am dat curs invitaţiei Primăriei de a verifica echipamentele şi instalaţiile, am constatat că sunt în regulă, funcţionale. Construcţia nu deţine însă autorizaţia pentru securitate la incendiu. Primăria nu a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu", a precizat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Întrebată dacă ISU va aplica amenzi pentru funcţionarea parcării fără autorizaţie, Roşca s-a limitat să spună: "Vom aplica legea". 

E "aşa cum trebuie"

BIHOREANUL l-a contactat şi pe viceprimarul Florin Birta pentru a afla din ce motive Primăria deschide şoferilor o investiţie care nu deţine autorizaţia impusă prin lege. 

"Documentele acelea (n.r. - pentru obţinerea autorizaţiei) vor fi depuse toate la ISU. E o procedură care poate dura inclusiv 30 de zile. Noi am fost cu cei de la ISU în teren, au verificat şi ne-au spus că totul funcţionează aşa cum trebuie. Dacă ar fi spus că ceva nu e în regulă, nu am fi deschis", a precizat viceprimarul. 

Acesta a mai precizat că graba de a inaugura investiţia are legătură cu lipsa locurilor de parcare din zona centrală, o zonă aglomerată.

Întrebat dacă Primăria va plăti din bani publici o posibilă amendă, Birta n-a răspuns direct, ci a spus doar că: "Dacă ISU vine în control şi va stabili că acele instalaţii nu funcţionează, atunci vor lua măsurile care se impun". 

Deschiderea parkingului a fost amânată la finalul săptămânii trecute pentru săptămâna aceasta tocmai pentru realizarea unor ultime lucrări la instalaţiile obligatorii pentru siguranţa celor care parchează acolo.

Gratuit timp de 90 de zile

Reprezentanţii Primăriei amintesc că - aşa cum s-a procedat şi la celelalte parcări construite de municipalitate - şi parkingul din Independenţei va fi pus la dispoziţia orădenilor în mod gratuit în primele 90 de zile.

"În paralel se lucrează la termoizolarea şi hidroizolarea platoului aflat deasupra parcării", subliniază reprezentanţii municipalităţii, în acelaşi comunicat. 

În 2021, deasupra parcării subterane, pe amplasamentul delimitat de strada Independenţei şi malul Crişului Repede, va fi amenajată o piaţetă, pentru care este în derulare un concurs internaţional de soluţii.

Parcarea de pe strada Independenţei este o construcţie pe trei niveluri subterane, pe o suprafaţă de 4.956 mp, prevăzută cu 460 de locuri. Lucrarea este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, subliniază reprezentanţii Primăriei Oradea.