Doctoriţa Nadia Filip, anchetată pentru omor în formă agravantă după ce s-a aflat că în urmă cu 4 ani şi-ar fi ucis fetiţa născută în secret şi a îngropat-o tot pe ascuns, nu reprezintă un pericol public, procurorii Parchetului Bihor susţinând că “nu se impune luarea unei măsuri preventive faţă de suspectă”.

"Nu se impune..."

Punctul de vedere a fost transmis la solicitarea BIHOREANULUI, care a descoperit că, după ce a plecat în concediu la început de septembrie, la scurt timp după declanşarea investigaţiilor împotriva ei, rezidenta s-a întors la locul de muncă, adică la Secţia Chirurgie I din Spitalul Clinic Judeţean Oradea.

Solicitaţi să justifice libertatea de mişcare pe care o acordă unei persoane suspectate de omor, permiţându-i să profeseze într-un spital public, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău a transmis că „se apreciază de către organele de anchetă că la acest moment procesual, în raport de dispoziţiile legale incidente, nu se impune luarea unei măsuri preventive faţă de suspectă”.

După cum se ştie, în cazuri mult mai puţin grave, procurorii anchetatori (atât cei ai Parchetului Bihor, cât şi ai DNA) le-au interzis altor suspecţi aflaţi în funcţii publice ori care activau în instituţii publice să profeseze, aplicând măsura controlului judiciar.

Nu pot face mai mult

De altfel, pentru a evita un incident nedorit, managerul Spitalului, dr. Gheorghe Carp, a restricţionat din proprie iniţiativă accesul doctoriţei rezidente la anumite proceduri şi a dispus ca aceasta să fie atent supravegheată.

„Eu trebuie să mă feresc de vreo problemă. Ajunge să manevreze greşit un bisturiu, o perfuzie, un cablu, să se întâmple o nenorocire. În absenţa unei măsuri dispuse de Parchet, eu nu pot să-i interzic accesul în spital, pentru că este în timpul pregătirii, mai are o lună, două de rezidenţiat, în această perioadă este plătită de Ministerul Sănătăţii”, a explicat managerul.

Carp a admis, însă, că situaţia este „anormală”, în condiţiile în care femeia a comis fapta în vreme ce era în anul întâi al rezidenţiatului, măsluind şi registrul de prezenţă al secţiei, pentru a ascunde toate urmele infracţiunii comise. Doctoriţa s-a pontat prezentă retroactiv, în zilele în care a lipsit de la serviciu, pentru a ascunde faptul că a născut copilul pe care, ulterior, l-a şi ucis. „Eu nu pot face mai mult”, a precizat managerul.

Anchetă la secret

Între timp, după cum a aflat BIHOREANUL, ancheta continuă, Nadia Filip fiind supusă unei expertize medico-legale psihiatrice care a arătat că a avut discernământ în momentul în care a comis faptele.

În informarea transmisă BIHOREANULUI, Parchetul Bihor a refuzat, însă, să confirme informaţia, la fel cum a respins şi cererea de a comunica informaţii despre stadiul anchetei, ori concluziile medicilor legişti care au analizat osemintele copilului, invocând „împrejurările concrete ale cauzei”, „respectarea principiilor prezumţiei de nevinovăţie, caracterul nepublic al urmăririi penale şi evitarea periclitării bunei desfăşurări a urmăririi penale”.

În locul informaţiilor, prim-procurorul adjunct al Parchetului a transmis doar că „s-au efectuat acte procedurale precum audierea suspectei, audierea unor martori, ridicări de înscrisuri, percheziţii domiciliare, expertize medico-legale psihiatrice şi de necropsie”, ţinând să sublinieze încă o dată că „efectuarea de proceduri judiciare împotriva suspectului reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot, în niciun caz, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Dosar şocant

Nadia Filip, medic rezident în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, secţia Chirurgie I, este cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru o infracţiune sub formă agravată - violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor - după ce, pe 17 decembrie 2015, şi-ar fi ucis fiica pe care a născut-o, pe ascuns, cu câteva săptămâni mai devreme.

„În timp ce se afla la locuinţa sa din Oradea, suspecta a ucis-o pe fiica sa minoră în vârstă de o lună, după care în 19 decembrie 2015 a transportat cadavrul acesteia şi l-a îngropat în curtea unui imobil din Auşeu, judeţul Bihor, fără să relateze cuiva despre această faptă”.

Citiţi despre crima pentru care este cercetată doctoriţa Nadia Filip în articolul: Doctor Horror: BIHOREANUL prezintă detalii şocante din povestea doctoriţei orădence Nadia Filip, suspectată că şi-a ucis şi îngropat propriul copil