Anul 2018 a fost unul cu foarte multe cauze complexe, unele cu forme de violenţă extrem de ridicată, inclusiv infracţiuni de omor în care nu doar autorul, ci până şi victima au fost iniţial necunoscute, se arată într-o informare transmisă, vineri, de procurorul general Sebastian Vălean de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, după analiza activităţii de anul trecut a procurorilor din Bihor şi Satu Mare.

Procurorul se referă la complicata anchetă în cazul bărbatului neidentificat al cărui cadavru a fost găsit în barajul din cartierul Ioşia la începutul lunii septembrie. Chipul bărbatului a fost reconstruit cu ajutorul criminaliştilor şi mediatizat, apoi, mai multe săptămâni la rând, procurorii cerând ajutorul populaţiei pentru a-i găsi identitatea, dar şi eventuale informaţii despre autori. În final, ucigaşii bărbatului au fost găsiţi la sfârşitul lunii noiembrie, când au şi fost arestaţi preventiv pentru omor calificat şi tâlhărie.

Cazul este, însă, doar unul dintre cele 45.861 de dosare care, anul trecut, s-au aflat în ancheta unităţilor de parchet din Bihor şi Satu Mare şi din care au soluţionate 19.255.

Potrivit comunicatului, la fel ca şi în alţi ani, procurorii au acordat atenţie sporită reducerii duratei procedurilor judiciare  şi a stocului de dosare vechi, soluţionării cu prioritate a cazurilor de corupţie, de folosire a funcţiei unor persoane, de evaziune fiscală, contrabandă, spălarea banilor, infracţiunilor prevăzute în Codul silvic şi recuperării prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului.  

„Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2018, a fost de 33.955.418 lei. În aceste cauze, s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului, în valoare de 28.171.743 lei”, scrie în informare.

Anul trecut, procurorii din Bihor şi Satu Mare au reprezentat acuzarea în 22.874 de cauze penale, dar şi în 2.389 cauze civile, în creştere faţă de anul 2017, fiind verificate, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, toate hotărârile pronunţate de instanţele de judecată.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost soluţionate, de asemenea, 440 lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, din care 77 au fost mandate europene de arestare.

Comunicatul se referă şi la accentul pe care procurorii l-au pus „pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, în vederea evitării erorilor judiciare”, dar şi la dificultăţile generate de implementarea noilor coduri penale sau de volumul foarte mare de muncă.

Nu au fost trecute cu vederea nici unele iniţiative legislative, intens mediatizate, de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală, care, în opinia magistraţilor, au fost „cu potenţiale repercusiuni negative privind protejarea ordinii publice şi a cetăţenilor”.