Peste 60.000 de cauze penale au fost soluţionate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi parchetele subordonate din Bihor şi Satu Mare, iar din totalul cauzelor, 2.044 s-au finalizat cu rechizitorii, se arată într-un raport făcut public, joi, de purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, procurorul Tiberiu Sigheartău.

Din analiza efectuată de procurori, pe categorii de infracţiuni, rezultă că, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în anul 2012 au fost înregistrate 820 de cazuri de evaziune fiscală, faţă de 569 asemenea cauze în anul 2011. Totodată a crescut numărul dosarelor de contrabandă la 115 (faţă de 74 cauze în anul 2011), şi de spălare a banilor la 20, în comparaţie cu 7 în anul 2011.

A crescut, de asemenea, numărul infracţiunilor contra persoanei, de la 4.221 în anul 2011, la 4.421 în anul curent, cu menţiunea că s-a înregistrat o creştere şi la infracţiunile de omor de la 32 la 35 de infracţiuni.

Se poate constata o creştere a numărului de infracţiuni contra patrimoniului. În anul 2012 au fost înregistrate 7.150 infracţiuni de furt, raportat la 6.649 înregistrate în anul 2011.

Procurorii pun această creştere pe seama problemelor sociale. "Apreciem că această creştere a numărului de fapte penale s-a datorat creşterii şomajului, a lipsei locurilor de muncă, impactului psihologic preponderent negativ asupra copiilor a căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, dar şi stării de precaritate economică a unei părţi din populaţie, în special, în mediul rural", spune Sigheartău.

De asemenea, în urma analizei efectuate, procurorii au remarcat faptul că, anul trecut, s-a menţinut ridicat numărul infracţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

"Printre factorii care au condus la aceasta, s-ar putea include consumul excesiv de băuturi alcoolice, starea precară a multor drumuri naţionale, insuficienta supraveghere a minorilor de către părinţi, exacerbarea unor trăsături comportamentale negative la unii conducători auto implicaţi în acest gen de infracţiuni", sspecifică Sigheartău.

Citiţi raportul de activitate al Parchetului Curţii de Apel Oradea în galeria de documente.