Pus să analizeze cererile de arestare făcute de procurori pe numele fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova, patronii magazinului Euphoria, precum şi pe ale celor trei "locotenenţi" ai lor, judecătorul Olimpiu Berindei a fost categoric. "Apreciez ca insuficientă luarea oricărei alte măsuri preventive, neprivative de libertate".

Măsura i-a luat prin surprindere pe fraţii Iova, care mizau pe faptul că etnobotanicele sunt deocamdată "droguri legale", iar acuzaţia care le era adusă, de vânzare neautorizată a acestor amestecuri, putea fi catalogată cel mult bişniţă.

Ce l-a determinat pe judecător să fie atât de categoric? BIHOREANUL a aflat că probele din dosarul întocmit comercianţilor de prafuri de către procurorii DIICOT dezvăluie o realitate şocantă, ce se cerea grabnic curmată. Anchetatorii au identificat peste 350 de clienţi, majoritatea elevi, distruşi din cauza consumului de etnobotanice, pe spinarea cărora cei doi fraţi, care în viaţa de zi cu zi se pretind dascăli de sport şi deci promotori ai vieţii sănătoase, s-au îmbogăţit peste noapte. Nu fără unele riscuri, ce-i drept, căci săptămâna trecută, chiar înainte să fie arestaţi, era cât pe ce să fie linşaţi de ţigani...

"Euphorie" cu istorie

Arestarea, săptămâna trecută, a celor mai cunoscuţi şi controversaţi negustori de etnobotanice din Oradea, fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, a reprezentat o surpriză. Cei doi deschiseseră magazinul Euphoria Shop iniţial pe strada Moscovei, lângă Liceul Ady Endre, iar ulterior pe strada Emilian Chitul, "pentru a-şi completa salariul de bugetar". Aşa declara Ciprian BIHOREANULUI, imediat după inaugurare, când ziarul a prezentat ciudăţeniile acestei afaceri, tolerate inexplicabil unor profesori de sport, şi încă în vecinătatea unei şcoli.

O lămurire a venit la începutul anului trecut, când cei doi au revenit în centrul atenţiei reclamându-l la DNA pe fostul şef al Protecţiei Consumatorilor, Sebastian Secoşan, sub acuzaţia că acesta îi extorca de bani pentru a-i lăsa să funcţioneze. Secoşan a fost arestat o vreme, apoi trimis în judecată, iar cei doi fraţi au declarat că renunţă la comerţul cu prafuri. Dar n-au făcut-o, spun procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care îi urmăresc încă din martie şi care, pentru a-i dovedi, au pus la bătaie toată gama posibilă de activităţi: filaje, interceptări, clienţi sub acoperire...

Afacere la scară

Întâi, pentru a ieşi din "lumina reflectoarelor", fraţii Iova au transferat activitatea pe o societate paravan, Întreprinderea Familială Martin-Toma, aparţinând angajatului lor, Călin Lucian Martin Toma. Apoi, la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, care i-ar fi obligat să obţină o nouă autorizaţie, au închis formal magazinul şi au continuat să vândă halucinogenele la negru.

Iar afacerea duduia. Din investigaţiile procurorilor reiese că fraţii Iova primeau săptămânal mii de plicuri ori substanţe vrac, de la diverşi furnizori din ţară, prin intermediul firmelor de curierat rapid. Etnobotanicele erau vândute şi de ei, dar mai ales de "angajaţii" lor, şi anume "patronul de sacrificiu", Călin Lucian Martin Toma, Lucian Heveşi, respectiv Ionuţ Daniel Lingurar, în schimbul unor comisioane.

Au fost prinşi, din nou, pe 20 septembrie. Ciprian Iova a fost depistat, în trafic, pe raza comunei Tileagd, cu 1.200 de plicuri cu prafuri. Dar pentru că nu s-a putut demonstra că le "desfăcea pe teren", adică vânzând direct din portbagaj, a scăpat cu o amendă de 1.000 lei, dată în baza legii privind comerţul ilicit, pentru "lipsa documentelor de provenienţă a produselor". Concomitent, alţi poliţişti au descins la Euphoria, unde "patronul" Martin-Toma avea alte 111 plicuri la vânzare. Însă şi în cazul lui s-au limitat doar la o amendă. După alte cinci zile, pe 25 septembrie, când poliţiştii au revenit, au găsit magazinul gol-goluţ, iar Martin-Toma le-a spus că va cere suspendarea activităţii firmei.

Oricum, magazinul era ţinut doar de faţadă, pentru a deruta autorităţile. După cum au constatat anchetatorii, fraţii Iova foloseau, de fapt, un apartament închiriat în Ioşia, unde vânzătorii îşi aşteptau clienţii. Iar grosul afacerii se derula telefonic, dealerii furnizând plicurile cu prafuri şi ierburi "la domiciliul" clientului ori în locuri de întâlnire prestabilite.

Procurorii DIICOT au reuşit să dovedească nu doar amploarea afacerii, cât mai ales pericolul pe care îl reprezintă comerţul cu etnobotanice, identificând în cursul anchetei un număr record de clienţi, peste 350, majoritatea elevi, în mare parte aduşi în stare de dependenţă de consumul de etnobotanice.

În război cu ţiganii

Business-ul n-a fost, însă, fără riscuri. De pildă, în încercarea de a vinde mai mult, fraţii au apelat la serviciile unui clan ţigănesc din centrul oraşului. Cum însă au fost înşelaţi de noii parteneri, cei doi Iova au dispus "locotenenţilor" lor să nu mai furnizeze marfă ţiganilor. Urmarea a fost că, săptămâna trecută, cu doar câteva zile înainte de a fi reţinut, Ovidiu Iova a fost blocat în trafic de trei maşini în care se aflau membrii clanului, unii înarmaţi cu bâte, şi a scăpat de bătaie doar pentru că poliţiştii au ajuns rapid la locul incidentului, mulţumită unui anonim care a sunat imediat la 112.

05 droguri.jpgÎn ciuda numeroaselor incidente, fraţii Iova şi-au continuat activitatea, fiind opriţi abia după ce, joia trecută, poliţiştii au decis să intervină în forţă. Oamenii legii au descins la cele două aşa-zise magazine şi la locuinţele membrilor grupării, de unde au ridicat 230 grame de pulbere, 2.200 de plicuri de substanţe cu efect psihoactiv (foto), telefoane mobile, ceasuri de lux, aproape 60.000 lei cash, dar şi trei autoturisme de lux marca BMW X5, pe care procurorii au pus sechestru până la finalizarea cercetărilor.

După gratii

În urma operaţiunii, atât fraţii Iova, cât şi vânzătorii lor, Martin Toma, Heveşi şi Lingurar, au ajuns după gratii, fiind reţinuţi şi, în aceeaşi seară, arestaţi pentru 29 de zile sub acuzaţia că au derulat operaţiuni neautorizate cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi au constituit un grup organizat pentru a comite infracţiuni. Toţi riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 şi 15 de ani.

Acuzaţia reprezintă o premieră în Bihor şi este formulată în baza Legii 194/2011, care sancţionează cu pedepse penale comercianţii care vând etnobotanice fără autorizaţie. "Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă de către autorităţi că activitatea desfăşurată de ei este interzisă de lege, neavând autorizaţie, dar au continuat şi au realizat serioase venituri ilicite din astfel de activităţi infracţionale, sfidând ordinea publică fără nicio reţinere că ar putea fi prinşi, fiind motivaţi doar de avantajul material oferit de această activitate, trecând peste orice formă de umanism", se specifică în încheierea redactată de judecătorul Berindei.

Avocatul celor doi profesori, Răzvan Doseanu, crede însă că arestarea fraţilor Iova reprezintă o premieră şi, totodată, o măsură exagerată. "Lacunele legislative au permis până cu puţin timp în urmă vânzarea unor astfel de produse. Greşeala clienţilor mei este că nu au făcut-o strict în cadrul magazinelor şi după obţinerea prealabilă a autorizaţiei", susţine Doseanu, care a atacat deja decizia judecătorului la Tribunalul Bihor.

Oricare ar fi soluţia, pare destul de clar că, de astă dată, fraţii Iova nu vor mai scăpa cu o simplă amendă. Şi nici cu o mică şpagă "a la Secoşan"...


BIHOREANUL INTERCEPTAT
Ziarist, client sub acoperire

Printre clienţii fraţilor Ciprian şi Ovidiu Iova interceptaţi de procurorii DIICOT s-a numărat, în urmă cu două săptămâni, şi un reporter al BIHOREANULUI care, însă, se afla "sub acoperire".

05 Lingurar.jpgGestul făcea parte dintr-un demers jurnalistic care încerca să demonstreze, independent de ancheta oficială, că dealerii de "droguri legale" îşi vedeau în continuare de afaceri în ciuda unei operaţiuni de amploare demarate pentru închiderea celor două magazine de etnobotanice rămase în Oradea de nu mai puţin de nouă instituţii: Prefectură, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală, Jandarmerie, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, SRI, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, ITM şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Magazinele erau într-adevăr închise, dar BIHOREANUL a dovedit că dealerii lucrau în continuare, onorând comenzi telefonice la domiciliul clienţilor sau la locuri de întâlnire. Reporteriţa a sunat la numărul de telefon afişat în vitrina magazinului Euphoria, s-a dat elevă de liceu şi a cerut produse "pentru cheful prietenului meu". Bărbatul care a răspuns a redirecţionat-o spre un "colaborator" care, apoi, i-a adus în apropierea bazei sportive 5x5 din Ioşia Nord un plic cu praful "Pure by Magic" şi un altul "Zen". Era vorba chiar de Ionuţ Daniel Lingurar (foto), unul dintre oamenii fraţilor Iova, acum arestat...