Parcul 1 Decembrie din Oradea va fi reabilitat cu păstrarea tuturor arborilor maturi şi aleilor principale.

Reabilitare fără defrişare

Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei a respins joi proiectul Direcţiei Tehnice de modernizare a parcului cu înlocuirea unor arbori şi redesenarea căilor de acces.

"Direcţia Tehnică, care gestionează acest proiect, a solicitat punctul de vedere al membrilor CMUAT, având în vedere că proiectul de reabilitare a Parcului 1 Decembrie prevede reconfigurarea tuturor aleilor din parc şi defrişarea unor arbori maturi. CMUAT nu şi-a dat avizul pentru această propunere", a transmis Primăria.

Potrivit comunicatului municipalităţii, membrii comisiei au cerut iniţiatorului "regândirea proiectului cu păstrarea aleilor pietonale principale, cu integrarea tuturor arborilor maturi, cu reamenajarea platoului din jurul Statuii Ostaşului Român şi cu preluarea în proiect a tuturor obiectivelor de investiţii aprobate deja (fântână arteziană (foto sus) – proiect gestionat de Compania de Apă, gradenele din jurul fântânii, aleea personalităţilor etc)".

Direcţia Tehnică va trebui să modifice proiectul în conformitate cu cererile CMUAT.

Bloc cu trei etaje "sub" Ciuperca

În schimb, comisia întrunită joi a avizat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) înaintat de firma My Modern Residence Construct referitor la construirea unui imobil de locuinţe colective pe o parcelă din strada Olteniei 66.

Amplasamentul este situat chiar la intrarea spre pasarela care supratraversează liniile ferate pentru a duce la aleea care urcă dealul Ciuperca.

Blocul cu două etaje şi al treilea retras va avea 20 de apartamente, pentru care vor fi asigurate 22 de locuri de parcare, din care 8 subterane.

O nouă clădire pe Horea

La fel, CMUAT a avizat un proiect similar care vizează construire a unui imobil cu două etaje şi al treilea retras la intersecţia străzilor Horea şi Constantin Tănase.

Clădirea, cu două spaţii comerciale la parter, va avea 10 apartamente, pentru care vor fi amenajate 12 locuri de parcare şi zone verzi pe cel puţin 15% din suprafaţa terenului.

În şedinţa anterioară, proiectul depus de un orădean a fost respins de CMUAT. Membrii comisiei i-au recomandat iniţiatorului să se revină cu o propunere care să nu mai cuprindă etaje în consolă către strada Constantin Tănase, deoarece aceasta este o stradă îngustă. Acesta s-a conformat.