Datorită unui proiect inedit, grădina feerică a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea se transformă în această vară într-un loc al desfătării culturale şi al relaxării...

Acolo a debutat de curând proiectul "Tipografia de idei", care până pe 10 septembrie programează o mulţime de evenimente atractive, printre care spectacole de teatru, show-uri pentru copii, un recital de vioară şi pian, un concert simfonic, proiecţii de filme şi concerte oferite de interpreţi şi trupe legendare. 

Lectură la aer 

Însoţit de îndemnul #hailamuzeu!, proiectul estival "Tipografia de idei" a fost lansat pe 27 iulie, pentru a le oferi orădenilor şi vizitatorilor evenimente culturale diverse în parcul Muzeului Ţării Crişurilor (str. Armatei Române nr. 1) şi de a-i apropia de instituţia de cultură. 

Conceptul proiectului a fost realizat de muzeograful Bogdan Anagnastopol "cu scopul de a încuraja colaborarea între instituţiile de cultură, dezvoltarea culturală şi implicarea activă a comunităţii". Evenimentele sunt finanţate cu bani europeni, prin programul Ro-Hu, şi sunt puse în practică de MŢC, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, alături de alţi parteneri. 

În cadrul "Tipografiei de idei" a fost amenajată prima bibliotecă în aer liber din Oradea, cu un fond variat de cărţi pentru toate vârstele. Biblioteca estivală poate fi vizitată de luni până duminică între orele 8 şi 22, iar iubitorii de carte pot citi pe "pufurile" amplasate de gazde în parc. "Vrem să stimulăm dorinţa de cunoaştere şi să promovăm lectura în rândul publicului. Specialiştii Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai vor face constant prezentări de carte şi vor împărtăşi publicului valorile revistelor de cultură Familia şi Várad", transmite MŢC. 

Seri pe note 

"Tipografia de idei" programează, totodată, o listă bogată de spectacole, toate cu intrare gratuită. De pildă, joi, de la ora 20, actorul orădean Şerban Borda va prezenta producţia "Gol", iar sâmbătă, de la aceeaşi oră, iubitorii muzicii clasice vor putea asista la concertul susţinut de violonistul Valentin Şerban şi pianistul Mihai Diaconescu. În seara de 6 august, parcul MŢC va găzdui o nouă ediţie a concertului rock comemorativ Hiroshima, între protagonişti numărându-se Călin Pop, Alexandrina Chelu, Iuliana Băican Chelu, Florian Chelu Madeva şi Marian Filip Band. 

Pe 9 august, dimineaţa de la ora 10, copiii sunt chemaţi la spectacolul de animaţie "Alice în Ţara Minunilor" (coproducţie Les Chobeaux şi Panda Show). A doua zi, evenimentele vor fi în lanţ. De la ora 18 va fi proiectat documentarul "Phoenix. Har/Jar", apoi va fi lansat albumul "Mircea Baniciu - BEST OF (3CD)", iar de la ora 20 invitatul de onoare va susţine un concert. 

Concertele din parc 

Programul estival mai cuprinde, bunăoară, spectacolul "Silent comedy", prezentat de Şerban Borda şi Asociaţia Art X (12 august, ora 20), un concert "pentru cei mici şi mari" susţinut de Gaşca Zurli (13 august, ora 11), concertul "Simfonia iubirii" al Young Famous Orchestra cu Vladimir Agachi dirijor (17 august, ora 20), spectacolul muzical interactiv pentru copii "Poveşti jucăuşe (19 august, ora 10), urmat în aceeaşi zi, de la ora 20, de "Buricul Pământului 2", spectacol care îl are în prim-plan pe Doru Octavian Dumitru. 

Pe 24 august, orădenii sunt chemaţi să se bucure de spectacolul de teatru "Dragoste cu năbădăi", prezentat de Mihaela Gherdan, Şerban Borda şi Corina Cernea, programul continuând, între 25 şi 27 august, cu proiecţii de filme româneşti lansate în 2022. Sub genericul "MUZEfilm", vor rula "Dosarul 631", "Gata oricând! Eroii de la podul Jiului" şi "Fără prelungiri". 

În ultima parte, "Tipografia de idei" le aduce orădenilor încă o porţie de muzică, iar invitaţii nu sunt de ici, de colo. Hot Jazz Band din Budapesta va cânta în grădina Muzeului pe 30 august, în seara următoare rockerii de la Iris, în frunte cu Cristi Minculescu, pe 1 septembrie e anunţat un concert Vunk, pe 2 septembrie Cargo, iar, în fine, pe 3 septembrie Paul Ciuci şi Compact. Seria de evenimente se va încheia pe 10 septembrie cu un cros la care sunt aşteptaţi cât mai mulţi orădeni. 

Programul se arată tentant, aşa că, vorba organizatorilor, #hailamuzeu! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!