Parcul Petőfi din Oradea va fi refăcut cu cafenea şi grădină japoneză în baza unui proiect de bugetare participativă propus de orădeni încă din 2019.

Amânat pe 2022!

Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi-a dat joi avizul pentru modernizare zonei verzi.

"Intenţia noastră a fost ca lucrările să demareze încă de anul trecut, dar vor începe cel mai probabil în primăvara anului viitor", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, investiţia a fost întârziată de obţinerea avizelor pentru lucrări inclusiv de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

"Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada imediat următoare, iar undeva în luna octombrie s-ar putea să avem un câştigător. Cum nu are niciun sens să începem săpăturile în toamnă ca să le oprim la venirea iernii, acestea vor demara în primăvara lui 2022", a spus Birta.

În paralel, municipalitatea va încerca să obţină fonduri europene din care să finanţeze lucrările de modernizare atât a parcului Petőfi cât şi a parcurilor 1 Decembrie şi I.C. Brătianu.

Grădină japoneză, instalaţii de irigat, toalete noi...

Parcul Petőfi, unul dintre cele mai vechi din Oradea, va fi reabilitat integral.

În cadrul investiţiei, fântâna arteziană de la intersecţia aleilor din zona centrală va fi dezafectată. Aici va fi amplasat un chioşc cu destinaţia de cafenea sau cofetărie aşa cum a existat în perioada interbelică.

În schimb grădina japoneză din vecinătatea zonei centrale va fi refăcută prin reabilitarea zidurilor de piatră, a iazului şi spaţiilor verzi, iar locurile de joacă pentru copii vor fi reamenajate.

Mobilierul urban din parc va fi înlocuit cu unul nou care va cuprinde de la lampadare şi bănci la pergole şi toalete publice moderne.