Consiliul Local a hotărât joi cu doar 18 voturi, minimum permis de lege, continuarea proiectului privind amenajarea Parcului Salca pe amplasamentul de lângă Lotus Center.

La fel ca în cazul proiectelor privind exproprierile, hotărârea a fost adoptată la limită, cu sprijinul consilierului local Vasile Petruţ, care a votat "pentru" alături de reprezentanţii PNL-PSD-UDMR. Grupul PDL din care face parte care s-a abţinut de la vot.

Ezitările democrat-liberalilor au fost alimentate şi de intervenţia avocatului Delia Pop, reprezentantul unor orădeni care, după ce au cumpărat drepturi litigioase, au obţinut în instanţă sentinţe judecătoreşti de împroprietărire.

Avocatul a spus că, în loc să declare proiectul ca fiind de interes local, aleşii orădenilor ar trebui să pună în posesie orădenii care au câştigat suprafeţele de teren în instanţă. "Mi se pare absolut nelegal să se adopte o astfel de hotărâre de către Consiliul Local", a spus Pop.

În replică, liberalul Dan Octavian a afirmat că aşa cum "avocaţii apără interesele clienţilor lor şi cei de la această masă apără interesele orădenilor".

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a insistat pentru amenajarea parcului pe întreaga suprafaţă de lângă Lotus Center. "Adoptând această hotărâre vom arăta instanţei care este intenţia Primăriei cu privire la această suprafaţă de teren şi nu are decât să hotărască la rândul ei cum găseşte de cuviinţă. Eu unul mă îndoiesc că toate completele de judecată sunt îndrăgostite de dezvoltatorii imobiliari", a spus primarul.

Bolojan i-a îndemnat pe consilierii locali să voteze pentru implementarea proiectului, argumentând că în cazul în care acesta va fi respins prin vot instanţa ar putea interpreta că terenul este liber de orice sarcini şi ar putea dispune retrocedarea lui.

În finalul dezbaterilor, consilierii locali au hotărât joi implementarea celei de a doua etape de amenajare a parcului Salca şi declararea lui ca ca fiind proiect de interes public local.

Prima etapă a proiectului, constând în amenajarea a 3,7 hectare de zonă verde, a intrat deja în implementare cu finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu. Municipalitatea intenţionează să ceară acum fonduri pentru finanţarea celei de a doua etape şi amenajarea a încă 7 hectare situate pe acelaşi amplasament.

"Parcul va avea în total zece hectare de teren. În cea de-a doua etapă dorim să amenajăm aici un parc al trandafirilor care va fi regândit inclusiv ca poziţie", a declarat primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă care a precedat dezbaterile în plen.

Şeful executivului spune că amenajarea primei porţiuni din parc va începe în cursul lunii august. Proiectul privind amenajarea celorlalte şapte hectare de teren va fi depus spre finanţare la Administraţia Fondului de Mediu în toamna acestui an.