Oradea verde se lărgeşte cu circa 2,4 hectare de parc. Municipalitatea orădeană se pregăteşte să facă recepţia lucrărilor de amenajare a parcurilor Liniştii din cartierul Rogerius şi Padişului din Calea Aradului. "Lucrările au fost finalizate la sfârşitul lunii iulie şi vor fi recepţionate în 15 zile, dată după care cele două spaţii verzi vor fi redate orădenilor", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, vineri, într-o conferinţă de presă la faţa locului.

Lucrările la Parcul Liniştii, amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, au fost demarate în septembrie 2011 în urma unei licitaţii adjudecate de asocierea formată din firmele Drumuri Bihor, Selina, Rithmotec şi Paniman pentru suma de 3,1 milioane lei cu TVA inclus.

"Parcul a fost gândit astfel încât să răspundă atât nevoilor copiilor şi tinerilor, cât şi persoanelor de vârsta a treia. Astfel, aici au fost amplasate complexuri de joacă pentru copii, cu tobogane, balansoare, leagăne şi turnuri, dar şi terenuri de minibaschet, skateboard şi minifotbal pentru tineri", a spus viceprimarul.

Mălan a subliniat că parcul a mai fost dotat cu foişoare şi pergole, unde persoanele de vârsta a treia se pot relaxa în linişte, la adăpost de vipia verii. Aici au mai fost amenajate alei pietonale, o pistă de alergare, două toalete publice, o fântână arteziană, un sistem de irigare şi s-au plantat arbori şi flori. Plantele au fost sădite chiar de mai multe ori pe cheltuiala executanţilor lucrării, pentru că au fost furate de vandali.

"Primărie, concesionez parc!"

Pentru a evita astfel de situaţii pe viitor, dar şi distrugerea terenurilor de sport, municipalitatea a dat parcul în grija unei firme de pază şi va concesiona cele 1,5 hectare de zonă verde unei firme dispuse să o îngrijească. "Concesionarea parcului este în procedură de achiziţie, urmând ca firma câştigătoare să se îngrijească de întreţinerea lui şi de gestionarea terenului de sport care va fi folosit de orădeni gratuit", a spus Mălan.

Parcul Liniştii a fost amenajat pe amplasamentului fostului cimitir Olosig înfiinţat în anul 1779, pe atunci la marginea oraşului. Cimitirul a fost închis în anul 1972, iar zona a rămas în părăsire până în anul 1995, când au început primele demersuri pentru tranformarea ei în parc. Pentru amenajarea parcului, locurile de veci au fost strămutate, în prezent singurele construcţii care mai amintesc de fosta destinaţie a zonei fiind capelele Haller, Markovitz şi Rimanoczy.

"Accesul auto, interzis!"

La rândul său, parcul Padişului a fost amenajat în strada cu acelaşi nume din cartierul Ioşia, pe o suprafaţă de 0,9 hectare de teren delimitată pe ambele părţi de un şir de case. "Nici aici, înainte de amenjare, nu a fost parc, ci un fel de zonă verde lăsată în părăsire", a spus Mircea Mălan.

Amenajarea zonei verzi, cu lucrări de proiectare şi execuţie cu tot, a fost adjudecată pentru suma de 1,3 milioane lei cu TVA inclus de asocierea firmelor Selina, Proexco şi Paniman.

Lucrările au inclus amenjarea zonei verzi, construcţia de alei, a unei fântâni arteziene, a unui loc de joacă pentru copii dotat cu nisip şi aparate de joacă din lemn, montarea unui număr de 60 de bănci, a 20 de coşuri de gunoi menajer şi a trei cişmele cu apă potabilă.

La cererea părinţilor care ţin să îşi supravegheze copiii în timp ce să joacă fără a se cocoţa pe gardul de lemn, municipalitatea va suplimenta, după recepţia lucrărilor, numărul băncilor din jurul locului de joacă.

De altfel, pe lângă lucrările contractate iniţial, Primăria a mai cerut montarea unui gărduleţ în jurul parcului care să interză accesul maşinilor pe zona verde. "Am fost nevoiţi să montăm stâlpişori metalici jur împrejurul parcului pentru că, parcarea fiind interzisă, orădenii care veneau cu copiii la joacă urcau cu maşina pe spaţiul verde călcând aspersoarele şi distrugând astfel sistemul de irigat", a declarat viceprimarul.

Măsura a fost cu atât mai necesară cu cât, fiind singurul parc din vecinătate, zona verde atrage un număr mare de orădeni care îşi aduc copiii la joacă înainte chiar ca lucrarea să fie recepţionată.