Deşi de Oradea o despart nici 25 de kilometri, comuna Copăcel e la ani-lumină nu numai de oraş, ci până şi de vecina Oşorhei. Drumuri pline de gropi, sate neiluminate, case fără viaţă şi cam hâţânate, semn că majoritatea celor 2.300 de locuitori sunt bătrâni cu pensii mărunte. Faptul că de-abia îşi plătesc taxele şi impozitele nu i-a impresionat însă pe angajaţii Primăriei, care într-un singur an au spart jumătate din veniturile proprii ale comunei pe sute de produse cosmetice şi de curăţenie.

Descoperirea a făcut-o, în urma unui audit, actualul primar, Liviu Gurău. Pentru că n-a trecut cu vederea găinăriile, edilul s-a ales însă cu un dosar penal. Motivul? Nu trebuia să facă niciun audit! - zic atât funcţionarii, cât şi fostul primar Constantin Buda, în vremea căruia s-au petrecut furtişagurile. Şi care, în plus, îşi acuză succesorul că vrea - ce tupeu! - ca sătenii să plătească dări mai mici.

Denunţ de "om politic"

03_Constantin_Buda_bihoreanul.jpgÎn 2008, PC-istul Constantin Buda (foto) câştiga funcţia de primar al comunei Copăcel în faţa liberalului Liviu Gurău la un singur vot diferenţă. Patru ani mai târziu, în 2012, le-a pierdut, tot în competiţie cu acesta, la câteva sute de voturi. A rămas doar consilier local şi după câteva luni, în martie 2013, şi-a denunţat succesorul "în calitate de om politic". După încă un an, considerând că DNA "nu şi-a făcut treaba" fiindcă a trimis deosarul la Parchetul Oradea, l-a pârât şi BIHOREANULUI. "Să afle lumea ce conducător are Copăcelul!".

Motivul? În campanie, Gurău a promis sătenilor că va reduce taxele şi impozitele, iar pentru a obţine micşorarea birurilor a dat în judecată Consiliul Local atât în nume propriu, cât şi ca preşedinte al Asociaţiei Urbariale din Chijic. Ceea ce, acuză Buda, e ditamai conflictul de interese şi incompatibilitate! Căci, ca primar, ar trebui să aibă grijă ca bugetul local să fie cât mai mare, iar ca şef al composesoratului are interesul să achite taxe cât mai mici.

Audit peste audit

Actualul primar, zice Buda, e vinovat "de aplicarea unui alt nivel de impozitare decât cel legal", dând o dispoziţie "în vederea stabilirii impozitelor pe terenuri mai mici decât cele stabilite de CL, urmărind să creeze o situaţie favorabilă pentru sine, întrucât este preşedintele Asociaţiei Urbariale Chijic, care figurează în evidenţele Primăriei cu obligaţii de plată de circa 200.000 lei". Primarul nu s-a mulţumit cu atâta, zice Buda, ci i-a învăţat şi pe şefii celorlalte două composesorate din comună să facă la fel: să dea în judecată Consiliul!

O altă acuză adusă de fostul edil e că succesorul său a comandat un audit care să "purece" cheltuielile Primăriei din mandatul 2008-2012, deşi exista deja un audit pe perioada 31.12.2009-31.12.2010. "Gurău a plătit la noul auditor, pentru acelaşi lucru, 39.000 lei, pe când în mandatul meu auditul a costat 2.000 lei", zice Buda.

Scump pentru toţi

03_Liviu_Gurau_bihoreanul.jpgEdilul Liviu Gurău (foto) nici măcar nu neagă acuzaţiile: "Da, am dat în judecată Consiliul Local, încă înainte să ajung primar, pentru că practică o fiscalitate nejustificată şi nu e drept". Prin Hotărâre de Consiliu, explică el, toţi contribuabilii au fost impozitaţi egal, ca rezidenţi în zona fiscală A, indiferent că stau într-un sat mărginaş fără iluminat public şi asfalt ori în centrul comunei. Legea permite zonarea fiscală în patru sectoare diferite, în funcţie de utilităţi, dar cum CL a refuzat diferenţierea contribuabililor, primarul a deschis proces.

La fel, Gurău recunoaşte că în paralel e preşedinte al composesoratului din Chijic, dar asta nu înseamnă că ar fi în incompatibilitate, întrucât Asociaţia Urbarială nu are relaţii cu Primăria, şi nu el o reprezintă în instanţă, ci membrii Consiliului de Administraţie, în timp ce CL e apărat de un avocat ales de consilieri. "Dacă ANI sau vreun judecător o să decidă că-s incompatibil sau în conflict de interese, o să vedem. Dar şi eu, ca persoană fizică, şi Asociaţia Urbarială, ca persoană juridică, avem dreptul legal să ne judecăm cu Consiliul Local".

Copăcel de lux

Supărarea fostului primar, spune Gurău, nu vine însă din grija faţă de bugetul comunei ci, dimpotrivă, din teama că va da socoteală pentru felul cum acesta a fost prăduit, cu acceptul său, pe când era în funcţie. "Fostul primar şi angajaţii Primăriei sunt supăraţi de fapt că am comandat un audit serios, nu ca acela plătit cu 2.000 lei şi făcut de-o rudă a contabilei. Noul audit a scos la iveală cheltuieli care n-au nimic de a face cu Primăria. Aşa, sigur că n-au de ce să mă iubească nici fostul primar şi nici angajaţii", zice edilul.

Ca dovadă că bugetul comunei a fost muls grosolan stau chiar facturile şi ordinele de plată emise pentru achitarea unor produse şi servicii din cele mai bizare. De departe, cel mai rău duhneşte cumpărarea, în decembrie 2011, de către contabila Florica Bodiu, de la o prietenă de-a sa, Alina Ţoca, persoană fizică autorizată, a unor "cadouri de Crăciun (produse Herbalife)" în valoare de nu mai puţin de 27.000 lei, sumă plătită ulterior cu două ordine de plată, prin Trezorerie. Tot cu semnătura contabilei, Primăria a cumpărat articole de curăţenie de 74.000 lei (peste 16.000 euro, dar fără licitaţie!) de la o firmă cu activitatea suspendată. "Câţi detergenţi se puteau lua de banii ăştia? Tone!", acuză primarul, suspectând, fireşte, că achiziţia a fost una fictivă, pentru împărţirea banilor între cei care au semnat actele.

Tot în 2011, aceeaşi contabilă a cumpărat, într-o singură zi, 510 kilograme de cuie, nimeni nu ştie pentru ce. În fine, dezmăţul pe bani publici a mers atât de departe încât ABC-ul de lângă Primărie factura lunar instituţiei între 1.400 şi 2.000 lei, pe documente nefiind menţionate decât, generic, "electrice", "chimicale" sau "feronerie". "Prin comună se vorbeşte că unii angajaţi îşi făceau cumpărăturile, erau trecuţi pe caiet, iar la sfârşit de lună ABC-ul trimitea factura la Primărie", spune Gurău, care a găsit printre cheltuielile instituţiei inclusiv cumpărarea unui detector de radar, cu 1.900 lei.

Fiindcă i-a denunţat la Parchet şi îi face "nesimţiţi" şi "proşti" pe funcţionari, edilul e catalogat de subordonaţi ca având apucături de "miliţian". "Păi, dacă cineva e prost şi nesimţit, eu cum să-i zic? Că-i deştept şi cu obraz?", răspunde Gurău.

"Aşa-i obiceiul"

Când primarul a luat-o la întrebări pe contabilă, ca să afle cine a avut ideea unor astfel de cumpărături şi în beneficiul cui, funcţionara a dat din colţ în colţ. "La început, în timpul auditului, contabila a spus că produsele Herbalife le-a comandat şi le-a plătit fără ca articolele să fie şi livrate efectiv Primăriei, pentru că vânzătoarea încasa banii din Trezorerie şi apoi îi împărţea cu contabila. Ulterior, când a venit şi un control al Curţii de Conturi, contabila a spus că a comandat cosmeticele cu aprobarea primarului, ca să le dea de Crăciun pe la alte funcţionare, de la instituţii din Oradea", relatează Gurău.

Aceeaşi poveste a servit-o contabila şi BIHOREANULUI. "Am propus cumpărarea de parfumuri să le dăm cadou la doamnele de la Prefectură, Finanţe, Cadastru", a spus Bodiu, adăugând că "aşa-i obiceiul", chiar dacă ştie că nu are voie să facă "daruri" din banii instituţiei. "Da-i musai să scrieţi acum la ziar despre asta?", a încercat femeia să obţină indulgenţa reporterului.

Cea mai amuzantă reacţie, dacă nu ar fi neroadă, a avut-o însă fostul primar Constantin Buda. "Păi, dacă a zis contabila, sigur că am cumpărat şi Herbalife. Ce, dacă dumneavoastră vi se strică broasca la uşă, nu cumpăraţi alta?", a zis alesul, după care, întrebat dacă ştie ce sunt produsele Herbalife, a răspuns fără ezitare: "Pentru calculatoare!". Mai e ceva de comentat?


GURĂU vs. GURĂU...
... şi Buda contra Buda

În Copăcel, aleşii locali se ceartă între ei ca în filmele din seria Cascadorii Râsului. După alegerile din 2012, când primar a ieşit Liviu Gurău, majoritatea din Consiliul Local (format din 4 reprezentanţi PNL, 3 PSD şi câte 2 ai PC şi PDL) l-a ales ca viceprimar pe liberalul Dumitru Buda. În 2013, însă, cei doi aleşi ai PC, în frunte cu fostul primar Constantin Buda, şi împreună cu colegii din PDL şi PSD, l-au schimbat pe vice cu PDL-istul Silviu Gurău, căruia primarul Liviu Gurău i-a rezervat un rol pur decorativ, singura atribuţie pe care i-a delegat-o fiind supravegherea curăţării şanţurilor de către beneficiarii de ajutoare sociale.

Dincolo de suprapunerile de nume ale perechilor Liviu Gurău-Silviu Gurău şi Dumitru Buda-Constantin Buda, aleşii din Copăcel nu fac, de un an, decât să se reclame reciproc, atât la DNA, cât şi la Curtea de Conturi. Mai păgubos e că, deocamdată, niciuna din instituţiile statului nu a găsit vreun vinovat pentru cheltuirea hoţească a banilor Primăriei, pe produse şi articole care fie sunt de negăsit, fie au fost destinate cadorisirii unor alţi funcţionari.

Citiţi pe această temă şi articolul "Prefectul Claudiu Pop: "Doamnele din Prefectură" nu au primit cadouri Herbalife de la Primăria Copăcel"