Lovitură grea pentru comunitatea ortodoxă orădeană. Părintele Ioan Ciordaş, slujitor al bisericuţei din staţia de tramvai din Nufărul şi al Bisericii "Sfântul Ioan Iacob Românul", nou construită lângă staţia Petrom, a încetat din viaţă duminică, pe patul de spital, la numai 43 de ani.

Preotul orădean a suferit în ultima săptămână mai multe operaţii la coloana vertebrală după ce pe 21 iunie a căzut dintr-un pom de la o înălţime de şase metri, accident soldat cu multiple fracturi la nivelul coloanei. Bărbatul era singur la cules de cireşe în gospodăria familiei din satul natal Marca, judeţul Sălaj.

Părintele Ioan a reuşit să ceară ajutor la numărul de urgenţă 112, apel în urma căruia a fost transportat la Centrul de Primiri Urgenţe din Şimleul Silvaniei, pentru îngrijiri medicale de urgenţă. Ulterior, radiografiile făcute la spitalul din Zalău au scos la iveală gravitatea rănilor fapt pentru care preotul a fost mutat la un spital din Cluj Napoca, unde săptămâna trecută a suferit mai multe intervenţii chirurgicale.

Potrivit unor apropiaţi ai familiei părintele a decedat în urma unor complicaţii care au urmat operaţiilor. Preotul avea măduva spinării secţionată în două locuri şi, în cazul în care ar fi supravieţuit, ar fi rămas imobilizat pe viaţă în scaunul cu rotile.

Deocamdată nu se ştie exact când şi unde va avea loc slujba de înmormântare. Cel mai probabil trupul preotului va fi adus în Oradea în cursul zilei de luni şi va fi expus într-una dintre bisericile în care slujea.

Preot iubit

Vestea încetării din viaţă a părintelui Ioan Ciordaş a luat prin surprindere întreaga comunitate ortodoxă din Oradea. Bărbat înalt şi puternic care a slujit biserica din Nufărul inclusiv prin munca braţelor, părintele a făcut parte din pătura aleasă a clericilor dedicaţi comunităţii pe care o păstoresc.

"Părintele Ciordaş a fost un om de o înaltă ţinută morală. Şi-a dedicat toată energia slujirii bisericii. A fost unul dintre cazurile de excepţie ale preoţilor care şi făceau ce propovăduiau. Nu a avut maşină, nu şi-a cumpărat casă...", a povestit un credincios.

Drama familiei Ciordaş a impresionat cu atât mai mult comunitatea cu cât în urma părintelui au rămas trei copii dintre care Andrei, în vârstă de 18 ani, este cel mai mare. Membru al naţionalei de baschet, acesta este urmat în vârstă de sora sa Maria de 15 ani şi mezinul Teofil de numai şapte ani.

Cei trei copii au rămas în grija soţiei părintelui, Lucreţia, în prezent muzeograf în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului. Familia locuieşte în căminul episcopiei din strada Roman Ciorogariu.

Activitate distinsă

Născut pe 2 noiembrie 1969 în comuna Marca, judeţul Sălaj, Ioan Ciordaş a absolvit Facultatea de Teologie Oradea în 1994. Regretatul părinte a fost hirotonit diacon în acelaşi an de către Prea Sfinţitul Ioan iar în 2004 a fost uns preot de către arhiereul vicar Petroniu Florea Sălăjanul.

Părintele Ciordaş a fost anii 1994 - 2004 ca diacon chiriarhal, după care între anii 2004 - 2007 a slujit ca preot la Biserica Sfântul Apostol Andrei, unde a şi fost hirotonit, iar din 2007 a fost preot de la Biserica din Nufărul.

Printre distincţiile cu care a fost recompensat părintele de-a lungul timpului pentru activitatea sa deosebită s-a numărat cea de Arhidiacon (1996), Crucea Patriarhală (2000) şi Iconom Stavrofor (2006).

Citiţi pe această temă şi articolul: "Preotul Ioan Ciordaş va fi înmormântat miercuri, la biserica nouă din Nufărul (FOTO)"