Din prăjituri, direct în industria hotelieră! Calipso Oradea, cea mai valoroasă companie hotelieră din portofoliul SIF Banat - Crişana, se va tranformă în SIF Hoteluri SA. Hotărârea va fi luată în cadrul adunării extraordinare a acţionarilor anunţate pentru data de 19 mai.

"Este vorba de o reaşezare a societăţilor din portofoliul SIF-urilor în sensul consolidării activităţilor imobiliare şi a celor hoteliere prin înfiinţarea unei companii SIF Imobiliare şi transformarea societăţii Calipso în SIF Hoteluri SA", a declarat Ioan Jecu, directorul societăţii Calipso.

Calipso Oradea a fost ales ca societate vehicul a viitorului holding hotelier ca urmare a experienţei acumulate în timpul implementării proiectului privind construcţia Hotelului Duble Tree by Hilton din Oradea.

În cadrul şedinţei din mai Consiliul de Administraţiei al nou înfiinţatei SIF Hoteluri va fi mandatat să identifice noi afaceri în turism pe care societatea să le preia şi să le dezvolte. Propunerile însoţite de soluţii privind finanţarea acestor achiziţii vor fi analizate într-o şedinţă AGA ulterioară.

Dezvoltarea afacerii din turism aduce cu sine o reducere a portofoliului imobiliar al societăţii, din a cărui închiriere Calipso realiza principalele venituri. Pe 19 mai acţionarii vor fi chemaţi să aprobe vânzarea a nu mai puţin de 41 de spaţii comerciale deţinute de Calipso în Oradea şi localităţile învecinate. Vânzarea se va face la pachet, prin licitaţie publică, pornind de la un preţ minim de 4 milioane euro.

Operat de reţeaua internaţională Hilton, singurul hotel de cinci stele din Oradea a fost inaugurat în septembrie 2012. Duble Tree by Hilton Oradea are 147 de camere, două lifturi, din care unul panoramic cu vedere către Crişul Repede şi este dotată cu panouri solare, centrală pe gaz, generator de curent şi poate funcţiona independent de reţelele publice ale oraşului.

Construcţia a durat patru ani, iar data lansării a fost amânată în mod repetat pentru că lucrările nu s-au ridicat la standardele impuse de operator. Investiţia, în valoare de 21 milioane euro, a depăşit estimările cu circa 6 milioane euro şi a fost finanţată de SIF Banat - Crişana prin majorări de capital şi împrumuturi acordate de alte companii din portofoliul SIF.