PNL, trei plus unu

Aflat la primul mandat de parlamentar, după ce a fost ales senator în colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei, Cristian Bodea (foto) a reuşit să primească o funcţie de conducere într-una din comisiile de specialitate ale Senatului. Astfel, Bodea va fi secretar al comisiei de abuzuri, al cărei preşedinte va fi un reprezentant al PDL, însă faptul că va deţine o poziţie de conducere, chiar şi la acest nivel, este un lucru mai puţin obişnuit pentru un "boboc".

Cea mai influentă poziţie dintre parlamentarii bihoreni o va avea Valeriu Boeriu, fost deputat între anii 2004-2008, acum senator ales în colegiul 3 Oradea sud - Salonta. În urma negocierilor din partid, Boeriu va exercita funcţia de vicelider al grupului liberal din camera superioară a Parlamentului.

Alături de cei doi bihoreni, încă unul care poate fi considerat astfel prin adopţie, Eduard Hellvig, va fi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Cea mai înaltă demnitate în cadrul noii puteri o va avea, cum se ştie, Lucia Varga, desemnată în fruntea Ministerului Apelor şi Pădurilor, după ce în Guvernul Tăriceanu a fost secretar de stat la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

În perioada mandatului său, Bihorul a devenit unul dintre primele judeţe unde au fost începute lucrări de introducere a reţelelor de apă şi canalizare în mediul rural, beneficiari fiind locuitorii din 22 de comune din diferite zone ale judeţului.

Szabo, vicelider de grup

Deşi, la rându-i, "boboc" aflat la primul său mandat parlamentar, Szabo Odon, ales deputat în colegiul 2 Săcueni, a reuşit să ocupe o funcţie extrem de importantă în grupul său, devenind viceliderul reprezentanţilor UDMR în Cameră.

O poziţie grea şi-a adjudecat şi deputatul Cseke Attila, ales în Colegiul 1 Marghita, care a devenit vicepreşedintele Comisiei de administraţie publică al Camerei, o poziţie foarte importantă în economia viitoarelor discuţii despre regionalizare sau reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

Tot din partea UDMR, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro, acum senator ales în colegiul 1 Marghita-Săcueni, a devenit preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, funcţie deţinută în legislatura trecută de către fostul senator Gyorgy Frunda.

Poziţiile obţinute de parlamentarii UDMR şi PNL din Bihor sunt interpretate ca un semn al importanţei organizaţiilor judeţene în cele două partide, ocupanţii lor putând influenţa promovarea, amânarea sau respingerea unor proiecte legislative.