"Vreau să solicit punctul de vedere al cadrelor didactice faţă de noul proiect al legii educaţiei, faţă de legea salarizării unice şi a pensiilor", şi-a motivat senatorul Cornel Popa iniţiativa de a se întâlni cu reprezentanţii locali ai sindicatelor din învăţământul universitar şi preuniversitar, întâlnire la care îi invită şi pe colegii din celelalte partide.

"Eu am fost mereu sindicalistul numărul 1 al cadrelor didactice în Parlament", a spus Cornel Popa, de meserie profesor, justificându-şi preocuparea faţă de recentele schimbări din sistemul educaţional. Schimbări pe care, de altfel, nu le agreează deloc, criticându-l violent pe ministrul Daniel Funeriu, promotorul lor.

"Acest zvăpăiat de ministru, foarte aerian, la aliniatul 3 al articolului 172 din proiectul legii, prevede comasarea universităţilor aflate la mai puţin de 200 de kilometri distanţă unele de altele", a dat Cornel Popa un exemplu. "Vă daţi seama în ce pericol se află Universitatea din Timişoara faţă de cea din Arad?!", a spus Popa, ironizând efectele noii prevederi legislative, care avantajează universităţile vechi, din centrele mari, în raport cu cele noi, din oraşele mai mici.

"Dincolo de glumă, însă, dacă asemenea lege se va aplica, se pune serios problema existenţei Universităţii din Oradea. Şi vor fi afectaţi nu doar profesorii, dar mai ales tinerii de la ţară, care nu îşi permit să urmeze o facultate la mare distanţă de casă", a spus Cornel Popa.

Liderul PNL Bihor a afirmat că, deşi între parlamentarii din judeţ există chiar profesori angajaţi la Universitatea din Oradea (cazul preşedintelui PDL Bihor, senatorul Petru Filip), este dezamăgit că aceştia nu au sprijinit această instituţie, şi că se aşteaptă la o altfel de atitudine din partea lor pe viitor. "Eu cred că toţi parlamentarii profesori, indiferent de coloratura lor politică, trebuie să stea lângă Universitatea din Oradea", a spus senatorul Popa.