Cei doi senatori și cei trei deputați liberali de Bihor au votat, joi, pentru învestirea Guvernului condus de Nicolae Ciucă și format din PNL, PSD și UDMR chiar dacă toți au pledat, până nu demult, pentru refacerea coaliției de guvernare cu USR. Motivul „sucelii”? O hotărâre adoptată de conducerea organizației județene, unde s-a discutat inclusiv despre boicotarea votului de către cei cinci aleși liberali bihoreni.

"Am votat pentru învestirea Guvernului Ciucă", a declarat BIHOREANULUI senatorul Adrian Hatos, la fel ca mai vârstnicul său coleg, senatorul Gheorghe Carp, la câteva ore după votul de învestitură dat în camerele reunite ale Parlamentului pentru guvernul PNL, PSD şi UDMR.

"Am dorit, la fel ca toţi colegii din Bihor, refacerea coaliţiei cu USR, dar am constatat că deocamdată acest lucru nu a fost posibil, prin urmare a trebuit să votăm pentru a se încheia criza politică", a spus şi deputatul Ioan Cupşa, precizând că la fel au votat şi colegii săi din Cameră, Aurel Căuş şi Kiss Janos.

De altfel, deputatul Cupşa a fost unul dintre cei mai vocali oponenţi ai unei coaliţii cu PSD, susţinând zilele trecute că o guvernare alături de USR şi UDMR este "singura cale acceptabilă".

Votul dat de cei cinci parlamentari PNL Bihor - a aflat BIHOREANUL din surse liberale locale - a fost unul "prin mandat", adică decis la o reuniune a conducerii organizaţiei judeţene, unde s-au discutat şi alte variante, precum votul împotriva învestirii Guvernului sau boicotarea votului prin absenţa de la şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului.

"Concluzia în organizaţie a fost că opoziţia PNL Bihor la învestirea Guvernului nu ar fi schimbat rezultatul, în schimb putea atrage o atitudine nefavorabilă din partea conducerii de la Bucureşti", a afirmat un liberal bihorean.

Amintim că liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, a boicotat, la fel ca alţi câţiva preşedinţi de filială din ţară, şedinţa Biroului Permanent Naţional în care s-a dat votul final pentru formarea unui guvern cu pesedişti, gest perceput în spaţiul public ca unul de protest. Totuşi, Bolojan nu şi-a exprimat public părerea despre noua înţelegere cu adversarii social-democraţi.

Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de PNL-istul Nicolae Ciucă a fost învestit joi de Parlament, obţinând 318 voturi, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de numai 234 voturi.

Potrivit hotnews.ro, dintre cei 466 parlamentari au fost prezenţi 444, care au dat tot atâtea voturi exprimate, 126 votând împotrivă, şi anume parlamentarii USR, AUR şi foştii liberali din tabăra lui Ludovic Orban. Astfel, potrivit presei centrale, aleşii PSD şi UDMR au votat "pentru", implicit şi parlamentarii PSD Bihor, senatorul Florian Bodog şi deputatul Ioan Mang, şi UDMR Bihor - senatorul Cseke Attila şi deputaţii Szabo Odon şi Biro Rozalia.