UDMR are o nouă iniţiativă menită s-o scoată în evidenţă. Deputatul Cseke Attila a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că împreună cu colegii săi din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, a decis să lanseze premierului Dacian Cioloş o invitaţie de a veni la Oradea. „Credem că o discuţie cu parlamentarii din aceste trei judeţe ar fi foarte utilă”, a spus Cseke.

Acesta a expus şi trei dintre problemele care ar trebui discutate în cadrul întâlnirii. Cea dintâi ar fi „problema infrastructurii de transport, în special stadiul de execuţie, sau mai bine spus de neexecuţie, a Autostrăzii Transilvania”, unde „nici acum nu se lucrează, deşi în iulie 2017 ar trebui dat în folosinţă tronsonul din Bihor”.

De asemenea, Cseke a spus că parlamentarii UDMR ar analiza la Oradea, în prezenţa premierului, şi „proiectele şi programele de dezvoltare locală, mai ales cele cu susţinere guvernamentală”, precum sunt cele pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ ori realizarea, modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

Totodată, Cseke a spus că o temă de discuţie trebuie să fie şi aşa-zisa descentralizare, în condiţiile în care, în realitate, unele instituţii, precum ANAF, sunt mutate din judeţe la nivel regional. „În loc să apropiem de cetăţeni serviciile, le-am îndepărtat”, a spus Cseke.

Deputatul UDMR a arătat că a discutat şi cu colegi din celelalte formaţiuni iniţiativa colegilor săi şi speră ca şi aceştia să semneze invitaţia, astfel încât vizita premierului la Oradea să aibă loc „până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare”.

El a spus că deja există un precedent pentru o asemenea vizită, după ce Dacian Cioloş a participat la Iaşi la o întâlnire cu parlamentarii din Nordul Moldovei. „Noi suntem la poarta Europei, avem câteva chestiuni punctuale pe care să le discutăm”, a motivat Cseke.