În loc de "Să trăiţi bine!"

Deputatul PNL Lucia Varga consideră că reorganizarea administrativ-teritorială a ţării este o nouă fumigenă aruncată de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu, în dublu scop. Pe de o parte, a declarat Varga într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, "puterea vrea să abată atenţia opiniei publice de la adevăratele probleme, care sunt cele economice", iar pe de altă parte, "PDL vrea să-şi păstreze controlul în vederea viitoarelor alegeri", deoarece reface judeţele în funcţie de cele unde PDL are primari de municipii şi preşedinţi de Consilii Judeţene.

În plus, a spus Varga, dacă ar ţine să fie consecvenţi, PDL şi Traian Băsescu ar trebui să organizeze un referendum pe această temă.

Deputatul liberal a mai subliniat că ameninţarea cu pierderea fondurilor europene în cazul în care nu se va schimba organizarea administrativă "este falsă" şi că adevăratul risc al pierderii fondurilor europene este cel ca actualele autorităţi să nu fie interesate de accesarea lor. "Din 2013 vom primi fonduri nu în funcţie de organizarea administrativă, ci de nivelul la care am fost capabili să absorbim până acum aceste fonduri. Pentru că am accesat mai puţine decât ni s-au pus la dispoziţie, în următorul buget al UE vom primi mai puţine, fiindcă se va concluziona că nu am avut nevoie de ele", a explicat Lucia Varga.

UE nu ne condiţionează nimic

O poziţie similară a exprimat-o, tot joi, şi senatorul PSD Ioan Mang, care a afirmat că reorganizarea administrativă nu stă cu adevărat în intenţia PDL şi a preşedintelui Băsescu, ci e un truc "pentru a-i amăgi pe cei de la UDMR", deoarece în acest fel PDL amână satisfacerea pretenţiilor privind Legea Minorităţilor.

"Este o mare minciună că nu vom mai primi fonduri europene dacă nu facem reorganizare administrativă", a spus şi Mang, arătând că în Ungaria există în continuare judeţe, ceea ce nu împiedică ţara vecină să absoarbă fonduri mai mari decât România de la UE. În plus, a adăugat senatorul PSD, "nicăieri în documentele de aderare a României la Uniunea Europeană nu scrie că avem obligaţia de a schimba organizarea administrativ-teritorială".

Ca o dovadă că reorganizarea nu ar schimba nimic în ce priveşte accesarea fondurilor europene, Mang a mai spus că în planurile PDL şi preşedintelui nu se vorbeşte nimic despre atribuţiile viitoarelor regiuni sau mega-judeţe, şi nici despre relaţia dintre viitoarea lor funcţionare şi accesarea de fonduri.

Liderul PSD Bihor a desfiinţat şi teza PDL că prin reorganizare va scădea corupţia. "Dacă e aşa, de ce nu se face un singur judeţ, ca să fie un singur corupt, nu 8 sau 12 sau 16? Nu aşa se luptă împotriva corupţiei, schimbând organizarea administrativă!", a argumentat Mang.