Parlamentarii USL de Bihor şi-au propus să modifice Legea 153 din 2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, astfel încât Primăria să poată obliga la reabilitarea faţelor inclusiv deţinătorii imobilelor clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice.

Senatorul Ioan Mang (PSD) şi deputatul Octavian Bot (PNL) s-au întâlnit vineri la hotel Continental cu reprezentanţii municipalităţii, ai Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice şi ai Inspectoratului pentru Cultură pentru a identifica modificările care trebuiesc aduse la Legea 153 pentru ca aceasta să devină cu adevărat aplicabilă.

"Propunerea nostră este să eliminăm sintagma "ansambluri" din articolul doi, litera c, care spune că sunt exceptate de la lege clădirile şi ansamblurile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice", a declarat cu această ocazie, Lucia Iacob, reprezentantul Instituţiei Arhitectului Şef.

Iacob a argumentat că prin exceptarea ansamblurilor istorice legea devine inaplicabilă. "Excepţia din articolul doi limitează aria de aplicare a legii strict la periferia oraşului", a spus reprezentantul Primăriei. Conform evidenţelor Instituţiei Arhitectului Şef centrul municipiului cuprinde 83 de clădiri monument istoric, în vreme ce ansambul numără nu mai puţin de 3.500 de imobile. Dacă Primăria nu va putea forţa reabilitarea acestora pe "legea faţadelor" nu-i va rămâne să acţioneze decât în cartierele de blocuri.

"Vom încerca să modificăm legea"

Poziţia Luciei Iacob a fost susţinută inclusiv de reprezentanţii Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor şi cei ai Inspectoratului pentru Cultură, fapt pentru care iniţiatorii dezbaterii au promis că vor iniţia modificarea legii. "Dumneavoastră o să ne daţi nişte idei, pe care vă rugăm să le formulaţi inclusiv în scris, iar noi vom încerca să modificăm legea", a spus Bot.

În completarea deputatului, Ioan Mang a precizat că propunerea de modificare a legii va fi susţinută de toţi parlamentarii USL de Bihor. "Oful nostru cel mai mare este că dacă într-un oraş nou legea este OK, în Oradea, unde sunt foarte multe monumente istorice, aceasta nu poate fi aplicată pentru că, în actuala formă, proprietarii de imobile din ansamblurile monument istoric nu pot fi obligaţi să îşi repare faţadele", a spus Mang.

Cei doi politicieni au precizat în încheierea întâlnirii că, fiind parlamentari ai opoziţiei, vor avea nevoie inclusiv de sprijinul reprezentanţilor puterii pentru ca legea să poată fi modificată. "Dacă Guvernul ar fi de acord cu modificarea legii nu s-a pune problema unor greutăţi, dar dacă nu este de acord constituirea unei majorităţi parlamentare va fi o problemă", a spus Bot.

Repari faţada sau rămâi fără casă!

Conform Legii 153, Primăria va notifica deţinătorii imobilelor care prezintă pericol pentru trecători cu privire la obligativitatea reabilitării faţadelor, iar în cazul în care lucrările nu au fost executate în termen de un an, municipalitatea va propune Consiliului Local efectuarea lucrărilor în numele şi pe cheltuiala proprietarilor. Bugetul local îşi va recupera ulterior investiţia în rate de la proprietarii apartamentelor. În cazul în care deţinătorul imobilului nu îşi stinge datoriile în trei ani, Primăria va putea trece la executarea silită a acestuia, inclusiv prin vânzarea apartamentului.

Culmea, excepţie de la prevederile legii fac tocmai clădirile şi ansamblurile de clădiri monument, cele mai importante din zona centrală a oraşului, pe considerentul că acestea fac obiectul unei legi speciale. În cazul acestora, în primă fază, Primăria va soma proprietarii să treacă la reabilitarea lor, după care va trece la aplicarea de amenzi.