"Parohia Greco-Catolică a câştigat procesul intentat la CEDO Statului Român la sfârşitul anilor 90, urmând să primească şi daune morale în cuantum de 15.000 de euro", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL juristul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, Florin Jula.

Potrivit acestuia, după 1990, Parohia Greco-Catolică din comuna Sâmbăta a fost reînfiinţată, iar cei 140 de credincioşi au cerut preotului ortodox din comună, iar ulterior şi Episcopiei Ortodoxe a Bihorului, dreptul de a se oficia în biserică slujbe în mod alternativ, împreună cu credincioşii ortodocşi. "Pentru că aceştia au refuzat, Episcopia a încercat să se adreseze instanţelor de judecată, însă nu a reuşit, astfel că a deschis un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care ne-a şi dat câştig de cauză", a explicat juristul Florin Jula.

Jula a mai spus că Statul Român a fost condamnat la CEDO întrucât "Curtea a apreciat că legea română prevede ca litigiile referitoare la proprietatea asupra lăcaşurilor de cult să fie de competenţa unor comisii de retrocedare, şi nu de competenţa instanţelor de judecată".

De asemenea, Curtea a considerat că "Statul Român ar trebui să modifice legislaţia, deoarece aceasta conţine prevederi susceptibile să blocheze dreptul de acces la justiţie".

Pe de altă parte, preotul paroh al bisericii greco-catolice din Sâmbăta, Gheorghe Seica, a declarat pentru BIHOREANUL că "Parohia a solicitat CEDO despăgubiri în cuantum de 100.000 de euro, dar suma pe care Statul Român a fost condamnat s-o achite, conform sentinţei, este mai mică, de 15.000 de euro".

Florin Jula a mai afirmat că "deocamdată, sentinţa nu ne-a parvenit în mod oficial, urmând să ajungă la noi, în original, în limba franceză, în cursul zilei de miercuri".