După ce de Paştele Catolic tot comitetul de urgenţă ne-a indicat să stăm la casele noastre, să nu ne infectăm ca proştii, iată că acum ministrul de (Boli) Interne, Marcel Vela, ne înştiinţează că a încheiat un protocol cu Patriarhia prin care oamenii pot totuşi ieşi în stradă să ia paşte, cu respectarea distanţării sociale.

Decizia îl lasă în offside pe preşedintele Iohannis, care numai ce ieşise să ne îndemne să stăm în banca noastră. În plus, demonstrează că unii români sunt mai egali decât alţii, din moment ce numai ortodocşii au dreptul să iasă noaptea la Biserică.

Ciudat este că Biserica Ortodoxă a acceptat iniţial să renunţe la întreg ritualul bimilenar, dar iată că politicienii noştri, izbiţi de un populism greţos, au zis că acum, în plină molimă, e momentul să mai câştige nişte voturi.

Din prima clipă de când l-am văzut mi-am dat seama că Premiul Nobel nu e în pericol din pricina subinginerului Marcel Vela. Problema nu este că omul citeşte poticnit şi probabil gândeşte la fel, baiul e că cineva l-a pus ministru de Interne.

La aflarea veştii că iar vor trebui să se lupte cu mulţimile ieşite să se calce în picioare pentru paşte, sunt convins că jandarmii şi poliţiştii au dat cu caschetele de pământ. Recunosc că, după 10 august, jandarmii nu-mi mai sunt dragi. Iar pe poliţişti i-am luat mereu la mişto pentru că la 45 de ani, când sunt mai în putere şi mai eficienţi profesional, se pensionează.

Dar trebuie să recunosc că, dacă personalul medical a stat pe toată perioada în tranşee, forţele de ordine au fost în avanposturi. Poliţiştii şi jandarmii, practic cu mâinile goale, ne-au ferit de pandemie prin modul în care au gestionat plasarea în carantină a românilor veniţi de afară. Aşa că aveţi tot respectul meu de sublocotenent în rezervă, pentru devotament şi eficienţă.

Pactul acesta nu este între Ministerul de Interne şi Patriarhie, ci între politruci şi popime. Dacă liberalii îşi închipuie că vor valorifica voturile celor care refuză încă să iasă din Evul Mediu, n-au decât să se ia de mână cu PSD-ul şi să se arunce în lada de gunoi a istoriei. Teamă mi-e că, după îmbulzeala cu împărţitul paştelor, vom asista la un nou parteneriat, de data aceasta între spitale şi administraţiile cimitirelor...