În doar doi ani de guvernare PSD, instituţiile locale s-au prăbuşit ca-n cele mai negre vremuri ale domniei lui Adrian Năstase. Funcţionari publici monitorizaţi să nu crâcnească partidului sunt presaţi să încheie acte peste voinţa lor, iar rebelii sunt pedepsiţi, cu familie cu tot!

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor (APIA), condusă de Florian Pavel, PSD-ist de şcoală veche, este cel mai bun exemplu. BIHOREANUL a descoperit că o sesizare făcută inspectorilor antifraudă de funcţionarul Bogdan Hodişan, subaltern al lui Pavel, a fost urmată de descinderi la Direcţia pentru Agricultură, condusă de tatăl reclamantului, Nicolae Hodişan. Ca să îşi bage minţile în cap...

"O încercare de fraudare"

Bogdan Hodișan, angajat APIAScandalul a pornit de la unele suspiciuni de fraudă cu fonduri europene. În martie 2018, tânărul Bogdan Hodişan (foto), şef birou în cadrul APIA Bihor, detaşat de la Marghita la Oradea pentru gestionarea cererilor de plată ale fermierilor cu peste 50 hectare de teren în Campania 2017, i-a sesizat în scris directorului instituţiei, Florian Pavel, unele nereguli.

Tânărul descoperise că, peste voinţa sa, consilierul superior în cadrul Serviciului Control Teren, Gheorghe Leucea, făcuse modificări în două dosare gestionate de Hodişan. Leucea justificase pe calculator erorile din dosarele Erdeiagro SRL şi PFA Erdei Ioan Robert, făcând posibil ca respectivul Erdei să primească subvenţii de 22.000 euro aferente unei suprafeţe de 100 hectare. "Consider acest fapt ca fiind o încălcare a legislaţiei în vigoare şi o încercare de fraudare", scria funcţionarul.

Batista pe ţambal

Hodişan aflase întâmplător, în octombrie 2017, că suprafaţa declarată de Erdei ca fiind plantată cu porumb ar fi nelucrată, iar în noiembrie Leucea modificase declaraţia fermierului înregistrând, ca exploataţie, plante de nutreţ. Uşor de cultivat şi greu de identificat din fotografii, "ierburile" pot justifica încasarea de subvenţii pe terenuri nelucrate. Odată făcute modificările de Leucea, Hodişan, ameninţat voalat cu retrimiterea la Marghita, a închis dosarele ca bune de plată. Dar nu a lăsat lucrurile aşa!

Funcţionarul şi-a reclamat colegul la directorul executiv Cristian Câmpan, şeful ierarhic. Localnic din zona Salonta, la fel ca Leucea şi Erdei, Câmpan l-a repezit, aşa că tânărul s-a plâns apoi directorului general Florian Pavel. Tot degeaba! "Domnul director Pavel m-a rugat să nu fac nicio sesizare, pentru că urma auditul european şi aş face rău instituţiei şi ţării", povesteşte Bogdan Hodişan.

Etichetat protestatar

Florian Pavel, șeful APIA BihorAdevărul este că, apropiat al ministrului Agriculturii Petre Daea şi tată al europarlamentatului PSD Emilian Pavel, directorul APIA Bihor, Florian Pavel (foto), nu a agreat de la bun început stilul rebel al tânărului Hodişan, apropiat de liberali.

În noiembrie 2017, în urma protestelor de stradă din Oradea împotriva modificării legilor justiţiei, Pavel i-a şi trimis prin email tatălui tânărului, şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, o fotografie cu Bogdan participând la proteste. "M-a găsit într-o fotografie undeva în fundal, mi-a încercuit faţa şi i-a trimis poza tatălui meu, să vadă ce fac în timpul liber", zice funcţionarul.

Conştient că nu va găsi sprijin la directorul instituţiei, câteva zile mai târziu, acesta a reclamat situaţia din APIA Bihor Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din subordinea Guvernului, înfiinţat tocmai pentru a preveni "sifonarea" banilor europeni. Ca să rămână scris...

Comisia Ariel

Contactat de BIHOREANUL, şeful APIA Bihor, Florian Pavel, recunoaşte că i-a cerut funcţionarului să renunţe la plângeri. "I-am spus: «Bogdane, în acest moment nu se mai poate modifica nimic în dosar. Aşteaptă să treacă auditul Comisiei Europene, ca să nu facem rău instituţiei şi ţării»", confirmă Pavel.

Directorul admite că a cerut tărăgănarea cercetărilor şi Comisiei de disciplină înfiinţate pentru a cerceta dacă fermierul Erdei şi-a încasat subvenţia pe nedrept, dacă Bogdan Hodişan a fost presat să închidă dosarele şi dacă Gheorghe Leucea şi-a depăşit sau nu atribuţiunile. Comisia a lălăit ancheta o jumătate de an, după care, susţine şeful APIA, şi-a reluat atribuţiile. "În 4 septembrie a plecat auditul european, la care am ieşit bine, pe 6 septembrie am convocat din nou comisia, iar acum avem raportul final", spune Pavel.

Atât doar că - în mod previzibil - comisia n-a găsit nicio neregulă. Raportul final a concluzionat că, de vreme ce subvenţia pentru porumb este egală celei pentru nutreţuri, nu există niciun fel de prejudiciu, la fel cum nu există niciun ordin scris care să confirme că Hodişan a fost obligat să închidă dosarele. Totuşi, comisia a decis sancţionarea lui Leucea cu 10% din salariu, timp de 3 luni, sancţiune destul de aspră, pentru că şi-a depăşit atribuţiunile umblând în dosarele altui coleg, chiar dacă susţine că a făcut-o pentru a îndrepta erorile din acesta.

Unde dai şi unde crapă!

Nicolae Hodișan, șefa Direcției Agricole BihorTotuşi, sesizările lui Bogdan au avut şi efecte. La începutul lui august, DLAF a cerut APIA Bihor un punct de vedere cu privire la sesizare. Apoi s-a lăsat cu controale. Culmea, însă, în cel mai pur stil comunist, în loc să descindă DLAF la APIA, a venit şeful Serviciului Control Fonduri Europene pentru Dezvoltare Durabilă, Sorin Petrescu, din Ministerul Agriculturii în inspecţie la... Direcţia Agricolă Bihor, condusă de tatăl reclamantului. Controalele, făcute pe 9 şi 20 august, chipurile în urma unei reclamaţii, încercau să-i găsească şefului instituţiei, Nicolae Hodişan (foto), motive de demitere.

"Căutau date despre firma lui soacră-mea, legături între mine şi un fermier pe care îl cheamă tot Hodişan şi altele. Am solicitat, prin avocat, copia reclamaţiei în baza căreia a venit Corpul de Control de două ori în două săptămâni, dar n-am primit-o încă", spune directorul.

Hodişan bănuieşte că în spatele controalelor stă chiar directorul Pavel, prieten cu ministrul Daea, care a ordonat personal controlul de la Oradea. "Acesta este stilul. Orice neînţelegere atrage şicane". Tatăl este convins că plăteşte pentru "păcatele" fiului său şi se pregăteşte să se apere în Justiţie. "Mi-e tot mai clar că suntem luaţi «la pachet». Aşa e în sistemul de stat...", spune directorul.

"Om de omenie"

Pus în faţa faptelor, Florian Pavel neagă, însă, orice implicare. "Nu am nicio legătură cu ce i se întâmplă lui Hodişan. De altfel în perioada 16 august - 3 septembrie, când au fost controalele, eram în concediu", argumentează directorul. Pavel zice că descinderile de la Direcţia Agricolă au avut loc din vina directorului. "Din câte am înţeles, domnul ministru a dat un ordin legat de gestionarea pestei porcine, iar Nicu l-a dat la presă. A ieşit scandal, ministrul l-ar fi apostrofat pe Hodişan într-o videoconferinţă, iar acesta i-a răspuns nepotrivit", povesteşte PSD-istul. Pavel se aştepta să fie bănuit că stă la baza reclamaţiei. "I-am spus lui Nicu: «Indiferent ce va fi, să nu te uiţi spre mine. N-am nicio legătură»".

De altfel, convins că ministrul este "un om de o aleasă omenie", Pavel l-a şi sfătuit pe Hodişan să meargă la Bucureşti cu căciula în mână şi să-şi ceară scuze. "Între mine şi domnul ministru Petre Daea este o relaţie de respect reciproc începută în 2001, de 17 ani, dar nu îmi permit să mă trag de şireturi cu dumnealui", argumentează directorul. Poate, eventual, să pună o vorbă...


DNA PE FIR
"Gol nu avea cum fi"

Contactat de BIHOREANUL, fermierul Ioan Robert Erdei, care lucrează peste 1.300 hectare de teren, se consideră victimă în toată povestea. "În 2017 am angajat pe cineva să îmi gestioneze dosarele. Când a plecat, mi-a spus: «Totul e în regulă, îţi iei subvenţia». N-a fost aşa", zice fermierul.

Erdei spune că nu îşi mai aminteşte situaţia terenului din Husasău de Tinca. "Poate că s-a terminat porumbul şi am pus altceva, dar gol nu avea cum fi. Trebuie să am producţie, ca să plătesc arenda".

Agricultorul refuză, însă, să intre în alte amănunte. "Nu vreau să vorbesc despre asta. Nu e bine. Am fost deja în primăvară la DNA să dau declaraţii", spune Erdei. Deci povestea s-ar putea să aibă continuare...