PPDD Bihor devine, încet, o filială de urmăriţi general. Pe lângă liderul filialei, Ioan Lascău, condamnat la 3 ani de închisoare şi dispărut, un alt fugar este secretarul Gheorghe Tirean, condamnat la rândul său la 4 ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune, respectiv la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi fals privind identitatea.

BIHOREANUL a aflat că acesta a dispărut subit, la finele anului trecut, după ce a fost condamnat pentru că, împreună cu un moldovean, a "fraierit" 17 firme din Bihor şi judeţele învecinate.

Dosare, dosare...

Problemele se ţin scai de PPDD Bihor. Puţini ştiu, dar dispariţia consilierului judeţean Ioan Lascău, preşedintele organizaţiei, condamnat în urmă cu două săptămâni la 3 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost precedată de o alta. Este vorba de Gheorghe Tirean, secretarul filialei, care, de cum a aflat că merge la puşcărie, şi-a luat tălpăţiţa. Condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, Tirean este azi dat în urmărire generală de poliţiştii bihoreni fiindcă, imediat după sentinţă, în septembrie anul trecut, s-a făcut nevăzut.

În acest dosar, Tirean fusese trimis în judecată în 2010 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, alături de cetăţeanul moldovean Ghiorghi Enache, acuzaţi că au înşelat nu mai puţin de 17 firme din Bihor, Cluj şi Satu Mare, de la care au cumpărat materiale de construcţii motostivuitoare, schele metalice, marmură verde, calculatoare şi chiar motoscutere în valoare totală de peste 12 milioane lei, lăsând în schimb file cec fără acoperire.

A fost însă doar începutul, căci în acest an, pe 6 martie, secretarul PPDD Bihor s-a mai ales cu o sentinţă definitivă, din partea Curţii de Apel Târgu Mureş, care l-a condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru conducere fără permis şi fals privind identitatea.

De asemenea, PPDD-istul este judecat şi la Constanţa, ca membru într-o grupare specializată în fraude cu file cec şi bilete la ordin fără acoperire emise în numele unor societăţi fantomă, grupare coordonată de celebrul mafiot Sergiu Băhăian, condamnat deja la 26 de ani de închisoare după ce a prejudiciat firme cu peste 3 milioane de euro şi a comandat uciderea a 4 persoane.

În familie...

În ce-l priveşte pe Ioan Lascău, acesta este în continuare de negăsit. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, ex-preşedintele PPDD Bihor a fost condamnat în urmă cu două săptămâni la 3 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, tot de Înalta Curte, după ce înainte obţinuse achitări. El fusese inculpat în 2005, de procurorii DNA, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea ei, luare de mită, abuz în serviciu, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Condamnarea definitivă a lui Lascău atrage după sine încetarea mandatului de consilier judeţean, care va fi oficializată prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului Consiliului Judeţean. Hilar este faptul că există şanse mari ca locul eliberat din CJ să fie luat chiar de prietena lui Lascău, Alina Popa, următoarea pe lista de candidaţi ai PPDD Bihor. "Da, eu îmi doresc, dar mai am timp la dispoziţie să mă gândesc, să mă întâlnesc cu colegii...", a răspuns scurt Alina Popa, întrebată de BIHOREANUL dacă acceptă postul.

Mutarea nu e bătută în cuie, cu atât mai mult cu cât, săptămâna trecută, Lascău a pierdut şi şefia filialei. Noul preşedinte este deputatul Ioan Hulea, care cere timp pentru analiza situaţiei. "Cine va fi consilier judeţean încă nu ştim, vă rog să trataţi lucrurile cu răbdare. Eu lucrez democratic, cu statutul în faţă. Trebuie să convoc Biroul Permanent Judeţean, undeva peste 2-3 săptămâni, dar înainte vreau să fac o şedinţă cu toţi consilierii judeţeni şi preşedinţii de organizaţii locale, în care să discutăm ultimele evenimente", a spus Hulea. Or, având în vedere tumultosul trecut al tinerei filiale, PPDD-iştii bihoreni vor avea ce discuta...

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"